Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τσιαπλέ στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας
Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (22/10/2021), ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:
Παρ’ ότι συμφωνούμε με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ για την ΜΠΕ, γιατί, ως ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν διαχωρίζουμε το έργο της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, σε ενεργειακό, αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, αλλά το βλέπουμε ως ενιαίο έργο που θα συμβάλει σε όλους αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης υπέρ του εργαζόμενου λαού που παλεύουμε.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διεκδίκηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας το ορέγονται επιχειρηματικοί όμιλοι), ως άλλοθι για την εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης του συνολικού έργου της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του, όπως επιχειρείται συγκαλυμμένα από την κυβέρνηση της Ν.Δ, την περιφέρεια Θεσσαλίας και ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνουν όλα τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, όλα τα μικρότερα φράγματα και έργα για άρδευση, ύδρευση, προστασίας από πλημμύρες και γενικότερα του περιβάλλοντος, όπως και για την ολοκλήρωση του Υ/Η της Μεσοχώρας και άλλων Υ/Η στη Θεσσαλία και στη χώρα μας.
Ωστόσο μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της Ε.Ε, από μόνη η κατασκευή τους, δεν εξασφαλίζει μια φιλολαϊκή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε του νερού.
Είμαστε απέναντι στις πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την Ε.Ε και τις αστικές κυβερνήσεις της Ν.Δ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων, της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.
Πολιτικές που οδηγούν:
Στην απαξίωση των λιγνιτικών μονάδων και χιλιάδων εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος, που στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής οικονομίας, θα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αφού υπάρχουν σύγχρονα αντιρρυπαντικά φίλτρα και τεχνολογίες που περιορίζουν στο ελάχιστο τους ρύπους. Στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σε τραγικές ελλείψεις στη συντήρηση του δικτύου και σε διακοπές χειμώνα – καλοκαίρι.
Στην παράδοση μεγάλων υποδομών που χρυσοπληρώθηκαν με λεφτά του λαού, σχεδόν όλων των βουνοκορφών και μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμων και βοσκοτόπων για αιολικά και φ/β στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων για να αυξήσουν τα κέρδη τους, πουλώντας, μαζί και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, πανάκριβο ρεύμα στο λαό.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης του ρεύματος, ξεπέρασαν το 150% από την έναρξη της «απελευθέρωσης» μέχρι σήμερα και τώρα θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο, οδηγώντας πολλές χιλιάδες ακόμα στην ενεργειακή φτώχεια.
Γι’ αυτό τα έργα σαν το Υ/Η της Μεσοχώρας, μόνο στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού τρόπου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού, με εργατική εξουσία, κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, με αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και του εργατικού δυναμικού, έξω από την Ε.Ε και άλλες συμμαχίες του κεφαλαίου, μπορούν να κατοχυρώσουν την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι εμπόρευμα, το ίδιο και το νερό.