«Άνοιξε» το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των επαγγελματιών για ρύθμιση των απλήρωτων εισφορών τους σε έως 72 δόσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2022. Στην ρύθμιση εντάσσονται άμεσα τα λεγόμενα «κορονοχρέη» με εξαίρεση τις εισφορές του τετραμήνου Φεβρουαρίου – Μαίου 2020, που θα έχουν την δυνατότητα αυτή μετά την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου.
Η ενεργοποίηση της ρύθμισης για την εξόφληση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 72 μηνιαίες δόσεις αφορά τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση των 72 δόσεων
Πρόκειται για εκείνες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.
Από την ρύθμιση εξαιρούνται –προσωρινά όμως- τα χρέη της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαίου 2020 και αυτό γιατί δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα –με απόφαση του υπουργού Εργασίας- και άρα δεν έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Αυτό θα συμβεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου και άρα θα μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση από την 1η Ιανουαρίου.
Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης
Η εγκύκλιος που εκδόθηκε για την εφαρμογή της ρύθμισης, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια –μεταξύ άλλων- τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης, την δημιουργία κωδικού πληρωμής, τα ευεργετήματα και το πότε χάνεται η ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, με τη νέα εγκύκλιο 61/2021 κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4821/2021 και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους:
Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών (Άρθρο 67)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 χορηγήθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων για τις οποίες είχε χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής ή αναστολή είσπραξης.
..αλλά και όσες είχε χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών συγκεκριμένων χρονικών περιόδων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις τροποποιούνται οι παρ. 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 11 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020. Πιο συγκεκριμένα:
Με την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 οι οφειλές των προαναφερόμενων χρονικών περιόδων, μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής, δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής μέχρι και σε εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, ως ακολούθως:
Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογιζόμενο. Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
Κατ’ εξαίρεση, εάν οι ανωτέρω οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το προαναφερόμενο επιτόκιο.
Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα ευρώ (50€).
Πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης
Στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης εντάσσονται κατόπιν υποβολής αιτήματος από τον οφειλέτη:
– Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η προθεσμία καταβολής των οποίων παρατάθηκε αρχικά μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 και παρατείνεται εκ νέου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 (αναστολή είσπραξης).
– Ληξιπρόθεσμες οφειλές πληγέντων εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, οι οποίες δεν είναι ρυθμισμένες, καθώς και τυχόν δόσεις από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής.
– Κατ’ εξαίρεση, στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης δύναται να ενταχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη όσες από τις ανωτέρω οφειλές έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης οφειλών της παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ. 1 του Ν. 4152/2013 από 27/10/2020 έως 12/11/2021. Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε το διάστημα από 27/10/2020 έως 31/07/2021 (άρθρο 199 ν. 4855/2021).
Υποβολή αίτησης
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.. Για τις οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 31.12.2021 προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι να καταστούν ληξιπρόθεσμες και να διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο..
Στους ήδη πιστοποιημένους χρήστες ή σε όσους εγγραφούν (πιστοποιηθούν) ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέσω διαδικτύου. Για περιπτώσεις που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση, θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α..
Πληγέντες εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης οφειλών της παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ. 1 του Ν. 4152/2013 από 27/10/2020 έως 12/11/2021 υποβάλλουν κατ’ εξαίρεση αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. προκειμένου οι σχετικές οφειλές να υπαχθούν στη ρύθμιση πληγέντων από την πανδημία ν. 4821/2021.
Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης ρύθμισης είναι οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. .
Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της αίτησης προκειμένου η ρύθμιση του να καταστεί ενεργή. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
Απώλεια ρύθμισης
Η ρύθμιση απόλλυται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως αποτελέσματα:
την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
τη μετατροπή ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων,
την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέσα.
Ευεργετήματα από τη ρύθμιση
Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τηρούν τους όρους της ρύθμισης:
Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 και αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα,
Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται,
Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης,
Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη. Για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιβλήθηκαν έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.
Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της ρύθμισης.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του συγκεκριμένου διακανονισμού δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.
Στις επιχειρήσεις της περ. ε’ της παρ. 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951 χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου. Προϋπόθεση συνιστά η μη ύπαρξη τρεχουσών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών για το συγκεκριμένο έργο. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση ποσού ίσου με το ύψος της οφειλής.
Δημιουργία κωδικού πληρωμής για την καταβολή των δόσεων της ρύθμισης
Για την καταβολή των δόσεων και προκειμένου η συγκεκριμένη ρύθμιση να εξυπηρετείται ανεξάρτητα δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός κωδικός πληρωμής που ονομάζεται «Κωδικός Πληρωμής» και συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συνεπώς, οι δόσεις της ρύθμισης ν. 4821/2021 δε θα καταβάλλονται με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη. Ο «Κωδικός Πληρωμής» εμφανίζεται στην εκτύπωση της αίτησης ρύθμισης οφειλών και στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη» και στη συνέχεια «Πληρωμές Οφειλέτη» του μενού των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.
enikonomia.gr – Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης