Τι είναι η άνυδρη αμμωνία, το χημικό στο χώρο έκρηξης στο Τέξας;

22Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 160 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων άνυδρης αμμωνίας στη μικρή πόλη του Τέξας, τη West. Η άνυδρη αμμωνία είναι μια ιδιαίτερα τοξική, πτητική χημική ουσία που ίσως να επιδείνωσε την έκρηξη, και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, ασφυξία, εγκαύματα ή και θάνατο. Τι ακριβώς είναι και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη;…

Η άνυδρη αμμωνία είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο, και αποτελεσματικό λίπασμα αζώτου. Όταν χρησιμοποιείται στη γεωργία έχει τη μορφή συμπιεσμένου, διαυγούς, άχρωμου υγρού και αποθηκεύεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στη φυσική του μορφή, στην ύπαιθρο, είναι αέριο, γι αυτό χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός όταν αποθηκεύεται σε δεξαμενές που μπορούν να αντέξουν 250 psi. Αλλά έξω από τη δεξαμενή, επανέρχεται γρήγορα στην αέρια κατάστασή του.

Η επαφή με αυτό όταν είναι σε υγρή μορφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά χημικά εγκαύματα και η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες.

Η λέξη «άνυδρη» αναφέρεται στο γεγονός ότι το χημικό αντιδρά με το νερό, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα καταστροφικά, όταν αυτό συνδυάζεται με την υγρασία του ανθρώπινου σώματος, είτε πρόκειται για τα μάτια, είτε για τους πνεύμονες, ή άλλα μέρη του σώματος. Όταν συμβαίνει αυτό, η αντίδραση δημιουργεί ένα βασικό διάλυμα που είναι πολύ διαβρωτικό.

Το ίδιο πράγμα που το καθιστά επικίνδυνο το κάνει να είναι χρήσιμο ως λίπασμα. Όταν εγχέεται στο έδαφος ως υγρό, η άνυδρη αμμωνία γίνεται αέριο, που εύκολα απορροφάται από το έδαφος. Η προσθήκη αζώτου στο έδαφος το κάνει πιο εύφορο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ