Μείωση – εξπρές στα επίπεδα του ΙΚΑ των ασφαλίστρων και των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, περαιτέρω μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ από το 2014 έως το 2016 και κατάργηση των κοινωνικών πόρων, με νόμο από τον ερχόμενο Νοέμβριο, επιβάλλει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Το σχέδιο που έστειλε η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ένα πλήρως δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις νέες παρεμβάσεις σε τρεις φάσεις ως εξής:
1. Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων («ενοχλητικών φόρων» όπως χαρακτηρίζονται στο σχέδιο οι εισφορές τρίτων προς τα ταμεία) καθώς και για τη μείωση -στα επίπεδα του ΙΚΑ- των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρών ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ, και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΙΚΑ, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.
2. Τον Νοέμβριο θα ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016) μείωση κατά 3,9 ποσοσιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.
3. Τον Δεκέμβριο, με βάση τις μελέτες που θα έχουν γίνει, θα μειωθούν οι υψηλότερες σε σχέση με το ΙΚΑ εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα «προσαρμοστούν» αντίστοιχα, με «ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο», οι παροχές – συντάξεις. Επιβάλλοντας μια «ταχεία προσαρμογή» εισφορών και συντάξεων, σε αντίθεση με τον εφαρμοζόμενο νόμο Πετραλιά (3655/08) με βάση τον οποίο οι μειώσεις των εισφορών που ξεκίνησαν την 1/1/2013 θα γίνονταν «ισόποσα και σταδιακά κάθε τρία χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία» (δηλ. έως το 2022) οπότε θα περιορίζονταν τα ασφάλιστρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο 13,33% (από 24 – 26,5%) και των εργαζομένων στο 6,67% από (10 – 11%). Για παράδειγμα στην ΕΤΕ η εργοδοτική εισφορά από 26,50% που ήταν το ’12, μειώθηκε στο 23,21% από 1/1/2013 και θα έπεφτε στο 13,33% την 1/1/2022 και του εργαζόμενου από 11% το ’12 και 9,92% την 1/1/2013 θα μειωνόταν την 1/1/2022 σε 6,67%.
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι οι μειώσεις των εισφορών που επιβάλλονται στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, θα προκαλέσουν αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις αν δεν αυξηθούν τα έσοδα και η βάση όσων συνεισφέρουν – πληρώνουν εισφορές. Λόγω της ύφεσης και των συνεπειών της (αύξηση ανεργίας, μειώσεις μισθών, διεύρυνση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής) τα έσοδα των ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως και 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013. Τυχόν περιορισμός ή κατάργηση κοινωνικών εισφορών – πόρων θα πλήξει ιδιαίτερα τα έσοδα ταμείων όπως δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, εργαζομένων στον Τύπο.
Οι τρεις «οδηγίες» που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο
•Εισφορές και συντάξεις στα επίπεδα του ΙΚΑ με νόμο τον Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και ΤτΕ.
•Νέα μείωση, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, σταδιακά στην τριετία 2014 – 2016, των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
•Κατάργηση, με νόμο τον Νοέμβριο, των κοινωνικών πόρων, ύστερα από μελέτες.