Διάχυση ανατιμήσεων στο «καλάθι» της νοικοκυράς αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κορύφωση του φαινομένου εντός του 1ου εξαμήνου του 2022.
Από τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την επισημοποίηση της πρόβλεψης ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 5% (ανακοινώθηκε ότι διαμορφώθηκε για τον Δεκέμβριο στο 5,1%) είναι εμφανές ότι οι πιέσεις που προκαλούνται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα ενέργειας αρχίζουν να διαχέονται σε όλο το καλάθι της νοικοκυράς. Ιδίως στα προϊόντα διατροφής, τα οποία έχουν αυξημένη βαρύτητα αφενός στον οικογενειακό προϋπολογισμό και αφετέρου στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Έτσι, αν συνυπολογιστούν και οι προειδοποιήσεις εκπροσώπων του κλάδου των σούπερ μάρκετ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα περάσουν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ζήτησης, το να δει η χώρα νέα ρεκόρ πληθωρισμού μέσα στους επόμενους μήνες φαντάζει πλέον ως εξαιρετικά πιθανό. Η σταδιακή αποκλιμάκωση τοποθετείται πλέον χρονικά προς το τέλος της άνοιξης, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από τον αστάθμητο παράγοντα της μεταβολής των τιμών της ενέργειας.
Σε αυτό τον τομέα, κάθε πρόβλεψη θεωρείται αυτή τη στιγμή επισφαλής, καθώς τα σκαμπανεβάσματα της τάξεως του 10% άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το ηλεκτρικό ρεύμα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται ειδικά στα φτωχότερα νοικοκυριά, η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε από χθες η «Ν», επισπεύδει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταλήξει και σε άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις κοινωνικών ομάδων που θα κριθεί ότι πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων.
Το +5,1% του Δεκεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2011 και νέο ρεκόρ 11ετίας, φέρνει τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή για ολόκληρο το 2021 στο +1,2%, δηλαδή υψηλότερα σε σχέση με το ποσοστό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Έρχεται μάλιστα σε συνέχεια της μείωσης του πληθωρισμού κατά 1,2% που είχε καταγραφεί μέσα στο 2020. Η πολύ υψηλή αύξηση της τάξεως του 135,7% στο φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη, όπως προεξοφλημένες ήταν και οι σημαντικές αυξήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα ενέργειας (45% στον ηλεκτρισμό, 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,7% στα καύσιμα). Αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι η εξάπλωση των ανατιμητικών τάσεων στα τρόφιμα: 19,7% στο κατσίκι και στο αρνί, 17% στο λάδι, 14,2% στις πατάτες, 7,6% στα ζυμαρικά, 6,6% στα πουλερικά, και 5,5% σε φρούτα και λαχανικά. Σε επίπεδο δεικτών καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:
* 4,3% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
* 3,0% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα συγκεκριμένα είδη.
* 18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
* 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
* 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
* 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
* 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Υπήρξαν και μειώσεις σε επιμέρους δείκτες, είχαν όμως σαφώς μικρότερη επίδραση στο καλάθι της νοικοκυράς, καθώς ήταν οι εξής:
* 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
* 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
* 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
* 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Αύξηση και σε σύγκριση με τον Νοέμβριο
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός και σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και μάλιστα σε ποσοστό 0,7%, κάτι που προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:
1. 10,3% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
2. 0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
3. 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
4. 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
naftemporiki.gr – Θάνος Τσίρος (έντυπη έκδοση)