Ημερίδα με θέμα: «Προτάσεις λειτουργίας νέων Ειδικοτήτων για το σχολ. Έτος 2013-14 που αφορούν την ΕΠΑΣ Μαθητείας Λάρισας», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστή της, κ, Γουργιώτης, υποδιευθυντής της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Λάρισαςκα στη συνέχεια η κ. Ολγα Τσιούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ η οποία παρουσίασε του στόχους και το έργο του οργανισμού καθώς και στατιστικά στοιχεία που συνδέουν τους φορείς απασχόλησης με την ανεργία (προβλέψεις, ποσοστώσεις κλπ) στην Ελλάδα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
Στη συνέχεια ο κ. Κων. Σταμούλος, Προϊστάμενος Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, ανέλυσε τον ρόλο του δυϊκού συστήματος της μαθητείας, καθώς και τα οφέλη της εκπαίδευσης και της κοινωνίας από αυτό στο διηνεκές. Συμπλήρωσε ότι το δυϊκό σύστημα θα βρει την αρτιότερη εφαρμογή του σε μία τριετή φοίτηση, όπως αυτή προτείνεται στο νέο νομοσχέδιο για την τεχνολογική εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών, των οποίων η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης. Τέλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα συνδέσει την αγορά εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση.
Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Δοντάς , Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία εξειδικευμένων τεχνιτών και αναφέρθηκε σε τρόπους εξόδου από την κρίση. Πρότεινε ύστερα από επιστολή που απέστειλε ο ΣΘΕΒ, στις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου να λειτουργήσουν μελλοντικά οι παρακάτω ειδικότητες: α) Γεωργικών εκμεταλλεύσεων, β) Κοπτοραπτικής – Κλωστοϋφαντουργίας, γ) Επιπλοποιών – Ξυλουργών δ) Χειριστών C.N.C. ε) Τεχνικών κινητής τηλεφωνίας – επικοινωνίας, στ) Τεχνικών ιατρικών οργάνων, ζ) Τεχνικών ασφαλείας, η) Τεχνικών υγείας και θ) Τεχνικών εικόνας και ήχου καθώς και οδηγοί ασθενοφόρων.
Ακολούθησε η εκτενής παρουσίαση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης και της Μαθητείας, όπως ασκείται από τις ΕΠΑ.Σ. του Οργανισμού, από τον διευθυντή της ΕΠΑ.Σ. Λάρισας κ. Ελ. Ποσονίδη, ο οποίος στη συνέχεια ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Λ. Γκουνέλα για την πολύτιμη και αφιλοκερδή βοήθεια που παρείχε στην Ειδικότητα των Μαγείρων με τη δωρεάν εκχώρηση των εγκαταστάσεων των εργαστηρίων της ειδικότητας. Επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ο κ. Γκουνέλας προτίθεται να συμπληρώσει τα εργαστήρια των Μαγείρων με ζυμωτήρια, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν επαρκώς και μια μελλοντική ειδικότητα Αρτοποιών.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Αρχοντή, υπεύθυνη του υπό ίδρυση Γραφείου Διασύνδεσης στις ΕΠΑ.Σ και εξήγησε ότι το άνω Γραφείο είναι εξέλιξη του Γραφείου Πρακτικής άσκησης και ως σκοπό ύπαρξης θα έχει τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των μαθητών με την τοπική αγορά εργασίας. Οι δράσεις του συγκεκριμένου Γραφείου θα είναι πιο εξελιγμένες και πιο διευρυμένες απ’ αυτές του υπάρχοντος Γραφείου Πρακτικής άσκησης.
Κατόπιν πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ο καθένας ξεχωριστά για τα θέματα του κλάδου τους, τις εξελίξεις της ειδικότητάς τους, κάνοντας βελτιωτικές προτάσεις για την πρακτική άσκηση. Όλοι ανεξαιρέτως διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν στις επιχειρήσεις τους μαθητές της ΕΠΑ.Σ. και να στηρίζουν τις υπάρχουσες ειδικότητες καθώς και το επιτυχημένο θεσμό της μαθητείας. Ειδικότερα ο κος Ζαμπούρας, ως πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών, επισήμανε την ανάγκη λειτουργίας της νέας Ειδικότητας Αρτοποιίας και ανέφερε τις επαφές που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού προς αυτή την κατεύθυνση και ο κος Τίκας, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξυλουργών, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της ύπαρξης της Ειδικότητας Ξυλουργών – Επιπλοποιών.