Υπολογίζεται ότι στην Αττική οδό εγκλωβίστηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ η αντίδραση των κρατικών φορέων ήταν για ακόμη μια φορά καθυστερημένη, ενώ χρειάστηκε ολονύχτια επιχείρηση από τον Στρατό, την Πυροσβεστική και την αστυνομία για τον απεγκλωβισμό.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 1.800 άτομα, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό ακόμη 1.200 οχημάτων σε πολλά σημεία της οδού.
Άνδρες του στρατού να έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία και να μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες στους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς.
Στην Αττική Οδό απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος δεν είναι επιχειρησιακό. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν..E.O. Aθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πάντως, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για τρομακτικές ευθύνες, αφήνοντας υπόνοιες για την εταιρεία που διαχειρίζεται τον δρόμο, ωστόσο έμεινε στην γραμμή της κυβέρνησης πως δεν είναι τώρα η ώρα για να συζητηθούν αυτές και πως προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός των οδηγών.
«Θέλω να ζητήσω από τους δήμους να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς τους για τα μικρά τοπικά δίκτυα» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να προσθέσουν «υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες. Μιλάμε για τρομακτική ταλαιπωρία και μπήκαν οδηγοί και πολίτες σε μεγάλους κινδύνους χωρίς να έχουν ευθύνη, μπήκαν πληρώνοντας στον πιο ασφαλή δρόμο της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται από την Λεωφόρο Μεσογείων, την Αττική Οδό (έξοδοι 13 και 14) και σε αρκετές άλλες περιοχές της Αττικής με τους απεγκλωβισμένους να οδηγούνται σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον δεν έχουν σταματήσει οι μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, ανθρώπων που χρειάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία, ακόμα και προσωπικού που δυσκολεύεται να μεταβεί στις μονάδες υγείας.
Το προσωπικό του πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αττικής έχει τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή και βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται από τα οχήματά τους οδηγούνται σε έξι σημεία (Πεντέλη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία), στα οποία τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους καθοδηγούν σε λεωφορεία που αναμένουν για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία. Στα σημεία επίσης παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε όποιον χρειάζεται ενώ επί τόπου υπάρχουν ασθενοφόρα. Επιπλέον σε όσους απεγκλωβίζονταν και δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από την Αθήνα τους εξασφαλίστηκε φιλοξενία από την Πολιτική Προστασία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Η ΕΛΑΣ απηύθυνε σύσταση στους πολίτες στην Αττική να κυκλοφορούν σήμερα αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
«Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» και εφόσον η μετακίνησή τους με αυτοκίνητα είναι απολύτως αναγκαία, να γίνεται «μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες», τονίζεται. Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης χθες έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρίσκονταν όλη τη νύχτα σε πλήρη ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όπου απαιτηθεί. «Πάση θυσία να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής», επισήμανε.
Για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό και την ταλαιπωρία των πολιτών τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης, ενώ επισήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει μια συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. «Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας», σημείωσε.