ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ…

Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν είναι τα έργα υπογείωσης αγωγών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου σε Αμπελώνα – Γιάννουλη και άλλων ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους απώλειας πόρων λόγω μη κατασκευής ή και ολοκλήρωσης έργων ΕΣΠΑ που έχουν δημοπρατηθεί είναι και η περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως άλλωστε όλες οι περιφέρειες και οι φορείς υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος, αφού οι ανάδοχοι των έργων αυτών αδυνατούν να τα υλοποιήσουν με δεδομένο ότι από τη στιγμή της κατάθεσης των προσφορών μέχρι την υλοποίησή τους οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευτεί αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 150%.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τα περισσότερα από αυτά τα έργα δόθηκαν εκπτώσεις 60 – 70% από τον αρχικό τους προϋπολογισμό τότε με συνυπολογισμένες τις αυξήσεις γίνεται εύκολα κατανοητή η αδυναμία ή η άρνηση των εργολάβων να τα υλοποιήσουν.

Μάλιστα πολλοί ανάδοχοι εργολάβοι θεωρούν συμφερότερο για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους να κηρυχθούν έκπτωτοι και να πληρώσουν την εγγυητική επιστολή από το να ολοκληρώσουν το έργο και να έχουν ζημιές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Με δεομένη αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι περιφερειάρχες έχουν ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών στα έργα, αλλά η κυβερνητική απόφαση για μικρή αναθεώρηση που έχει ήδη γίνει χαρακτηρίζεται σταγόνα στον ωκεανό τόσο από τις περιφέρειες όσο και από τους ανάδοχους των έργων.

Κατά συνέπεια λόγω των αυξήσεων αυτών πολλά έργα μεταξύ των οποίων τα έργα υπογείωσης αγωγών άρδευσης που είναι συμβασιοποιημένα, όπως τα έργα του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και άλλων ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία είναι κυριολεκτικά στον αέρα και κινδυνεύουν να μη γίνουν αφού για να πληρωθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους βάσει της παράτασης του ν+2 που δόθηκε για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αφού αλλιώς δεν μπορούν να πληρωθούν κάτι που συνεπάγεται την απώλεια πόρων για την περιφέρεια.

Μοναδική λύση είναι η παράταση του ΕΣΠΑ με συμφωνία Ελλάδας και Ε.Ε. ώστε τα συμβασιοποιημένα έργα να πάρουν παράταση μήπως και υλοποιηθούν αν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.\Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν το νέο ΕΣΠΑ, να γίνουν νέοι φάκελοι φυσικά με επικαιροποιημένες τιμές.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ