Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στον καρκίνο του παχέος εντέρου

a0017-000001Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και οι καπνιστές και των δύο φύλων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια μελέτη πάνω από 600.000 Νορβηγών…

Κατά τη διάρκεια των 14 ετών που διήρκεσε η μελέτη, οι γυναίκες καπνίστριες είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι άντρες καπνιστές είχαν ένα 8%, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Οι γυναίκες που άρχισαν να καπνίζουν όταν ήταν 16 ετών και οι γυναίκες που κάπνιζαν για 40 ή και περισσότερα χρόνια είχαν ακόμη πιο αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου, της τάξης του 50%, σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι ακόμη και όταν οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες από αυτούς να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Inger Torhild Gram, MD, PhD, ο οποίος ασχολήθηκε με τη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο του Tromsø στη Νορβηγία.

Η Janet E. Murphy, MD, MPH, από το Tucker Gosnell Κέντρο για το γαστρεντερικό καρκίνο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε, «Αυτή η νορβηγική μελέτη αποτελεί την μεγαλύτερη του είδους της για να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του παχέος εντέρου, και είναι η πρώτη που δείχνει ότι, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε άνδρες και γυναίκες, είναι πιο αυξημένος στις γυναίκες καπνίστριες.

«Η μελέτη συνδέει το κάπνισμα των γυναικών με το δύσκολο στη διάγνωση  καρκίνο του δεξιού παχέος εντέρου, όπου τα συμπτώματα προκύπτουν αργότερα, επειδή ο καρκίνος δεν δημιουργεί μπλοκαρίσματα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη των προκαρκινικών πολυπόδων του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι καρκινογόνες ουσίες στα τσιγάρα εγκαθίστανται στο παχύ έντερο όπου προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα και δημιουργούν πολύποδες, που τελικά μπορούν να γίνουν καρκίνος Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι όσοι καπνίζουν πολλά χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – αλλά διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, ακόμη και οι μη φανατικές καπνίστριες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ” έγραψε η Murphy.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ