Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης

Ανακοίνωση της παράταξης Λαρισαίων Πόλις

larisΧαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης να πει:  «Όχι» στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και «Ναι» στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση.

Θεωρούμε ότι η σημαντική αυτή απόφαση είναι ιστορική γιατί υποδεικνύει ένα δημοκρατικό τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αντισταθούν οι τοπικές κοινωνίες στην λαίλαπα των μέτρων τα οποία πλήττουν και οδηγούν σε συρρίκνωση την τοπική αυτοδιοίκηση.  Το νερό είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και δεν μπορεί να πωλείται και να αγοράζεται. Άλλωστε όπως επισήμαναν και στο εν λόγω συμβούλιο  σε 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και επιστρέφουν στη δημοτική διαχείριση του νερού, με τελευταίο παράδειγμα τη Βιέννη, όπου έγινε δημοψήφισμα.

Σαν δημοτική παράταξη δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέσα και έξω από τα θεσμικά όργανα για την μη περαιτέρω συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της. Πρόσφατα είδαν το φώς δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία  στους υπό κατάργηση  φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβάνονται το Θεσσαλικό Θέατρο και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Λαρισαίων (ΔΗΚΕΛ). Ειδικά για το Θεσσαλικό Θέατρο, το οποίο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την Ελλάδα και το οποίο αποτέλεσε το μοντέλο των ΔΗΠΕΘΕ,  θεωρούμε ότι αποτελεί ιεροσυλία και μόνο η σκέψη για κατάργηση του. Στην περίπτωση αυτή καλούμε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να μπουν μπροστά σε ένα αδιαπραγμάτευτο αγώνα για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ