Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 23/2/2022 η εκδήλωση, που διοργάνωσε Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμώντας την 79η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Φλεβάρη, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Άγγελος Σίμος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, παραρτήματος Λάρισας . Εκ μέρος της ΚΝΕ χαιρετισμό έκανε ο Κώστας Κουρελάς Γραμματέας του Τ.Σ. Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάρκος Κολοβός, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παράρτημα Λάρισας, ακλούθησε βίντεο από τη ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ. Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας.
Ο κεντρικός ομιλητής Μάρκος Κολοβός , μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας και η ΚΝΕ πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση για να τιμήσουμε τα 79 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νεολαίας.
Τιμάμε τους νεολαίους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, τα ατρόμητα Αετόπουλα που δεν δίστασαν να μπουν στον αγώνα για αυτό που σε κάποιους εκείνα τα χρόνια έμοιαζε παράτολμο και αδύνατο.
Δεν θα υπήρχε εξάλλου καλύτερος τρόπος για να ανοίξουμε τις εκδηλώσεις και να τιμήσουμε φέτος τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ που την επόμενη Κυριακή η Κ.Ε του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κεντρική συγκέντρωση στη Λαμία τη γενέτειρα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη
Είμαστε περήφανοι γιατί ψυχή, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης αυτού του μεγάλου αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ υπήρξε το ΚΚΕ.
Είμαστε περήφανοι γιατί η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ, του βασικού μοχλού ανάπτυξης της ΕΠΟΝ.
Το ΚΚΕ έδωσε συνολικά στους λαϊκούς αγώνες και συγκεκριμένα την περίοδο εκείνη χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του, δημιούργησε πρότυπα στάσης ζωής, καλλιέργησε στην πράξη τον μαζικό ηρωισμό.
Είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης, ιδιαίτερα για τους νεότερους, και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης σήμερα, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αναγκαία και επιτακτική.
Για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να κάνει κουμάντο ο ίδιος στον τόπο του, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ότι μπορούμε να
ζήσουμε έξω από το μαντρί του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , χωρίς παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια.
Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια, 23 του Φλεβάρη του 1943, ιδρύθηκε η ηρωική ΕΠΟΝ. Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ σε ένα σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του ΕΑΜ Νέων ένα χρόνο νωρίτερα, στις 5 Φλεβάρη 1942.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η ΕΠΟΝ έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού.
Τα περισσότερα από 600.000 μέλη της έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. 8.000 χιλιάδες ΕΠΟΝίτες συγκρότησαν αυτοτελείς σχηματισμούς του ΕΛΑΣ ενώ ακόμη 27.000 πολέμησαν με το όπλο στο χέρι μέσα από τις γραμμές του. Σε περισσότερες από 430 ανέρχονται οι μάχες που συμμετείχαν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί της ΕΠΟΝ, στις οποίες έδωσαν τη ζωή τους περίπου 1.300 ΕΠΟΝίτες
Η θρυλική αυτή οργάνωση του ΕΑΜ, που τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες νέους τον αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που γαλούχησε χιλιάδες μαχητές του ΕΛΑΣ και κατοπινά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δίνοντας ξανά με το όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα, σίγουρα θα κρύβει μία ιστορία ΕΠΟΝιτών.
Σαν και εκείνης της 28ης Απρίλη του 1944 όπου οι 17χρονοι ΕΠΟΝίτες Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κώστας Φολτόπουλος μετέτρεψαν ένα χαμόσπιτο στον Υμηττό σε κάστρο όπου τα την επόμενη νύχτα, ένας σύντροφος των τριών ηρώων έγραψε κλεφτά ΔΙΑΒΑΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΓΟΝΑΤΙΣΕ, ΣΦΙΞΕ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΟΥ ΚΙ ΟΡΚΙΣΟΥ ΕΚΔΙΚΗΣΗ λόγια που συμπύκνωναν τη λαϊκή παρακαταθήκη που άφησαν πίσω τους.
Όπως της Λαρισαίας ΕΠΟΝίτισσας Δ. Τσάτσου που παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγησε και εκτελέστηκε με άλλους 39 αγωνιστές.
Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.
Στην περίοδο της Κατοχής, το ΚΚΕ βαριά χτυπημένο από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου κατέβαλε ηρωικές προσπάθειες για να ανασυγκροτηθεί.
Στηριγμένο σε έναν αποφασισμένο πυρήνα μελών και στελεχών, αρκετοί εκ των οποίων απέδρασαν από τόπους εξορίας και φυλακών για να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Έτσι κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στον μαζικό πολιτικό και ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, με την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, της ΕΠΟΝ, της Εργατικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ και των λαογέννητων θεσμών στην Ελεύθερη Ελλάδα και έτσι να αναδειχτεί σε ηγετική πολιτική δύναμη και αιμοδότης του αγώνα.
Όλη η δράση της ΕΠΟΝ μας διδάσκει ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα της νεολαίας, ο αγώνας σε όλες τις φάσεις του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο απαιτεί πλήθος μορφών, δράσεων που μαζί με την μαχητική στάση για την κατάκτηση της γνώσης μπορεί να γεννά με ευρηματικό τρόπο νέους δρόμους
επικοινωνίας και κοινής δράσης με την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Ο ηρωισμός της ΕΠΟΝ του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη.
Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπής είναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους».