Μια πιπεριά την ημέρα τη νόσο Πάρκινσον κάνει πέρα;

22Οι πιπεριές, οι οποίες είναι από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν νικοτίνη και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον καπνό, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, ανέφεραν οι ερευνητές…

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση της νικοτίνης που περιέχουν τα λαχανικά – κυρίως οι πιπεριές – συσχετίστηκε αντίστροφα με την νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με την Susan Searles Nielsen, PhD, και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Το αποτέλεσμα ήταν αισθητό κυρίως μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ανέφερε ο Searles Nielsen και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Annals of Neurology.

Οι κόκκινες, πράσινες, και κίτρινες πιπεριές, οι ντομάτες και οι πατάτες – είναι μέλη των Solanaceae, μιας οικογένειας ανθοφόρων φυτών στην οποία ανήκει και ο καπνός. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, ίσως λόγω της νευροπροστατευτικής επίδρασης της νικοτίνης.

Για να δούμε αν η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια Solanaceae μπορεί να έχει μια παρόμοια επίδραση, ο Searles Nielsen και οι συνεργάτες του μελέτησαν μια ομάδα 490 νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με Πάρκινσον, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, καθώς και 644 νευρολογικά φυσιολογικούς μάρτυρες, και διαπίστωσε ότι, συνολικά, η κατανάλωση φυτών με νικοτίνη σχετίζεται με μείωση κατά 19% του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, η μείωση του σχετικού κινδύνου ήταν μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιπεριές είχαν μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με τα άλλα φυτά της οικογένειας Solanaceae, αν και, πάλι, η επίδραση δεν ήταν σημαντική μεταξύ των καπνιστών.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της νικοτίνης που περιέχουν τα τρόφιμα και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον,” είπε σε δήλωση ο Searles Nielsen, σημειώνοντας παράλληλα ότι και άλλες ενώσεις, εκτός του καπνού, μπορεί να συμβάλλουν στα αποτελέσματα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ