Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11/5, η ΠΑΣΚ καθηγητών κατέθεσε την παρακάτω πρόταση: «Με μία σειρά αντιεκπαιδευτικών, αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κατόρθωσαν τα τελευταία χρόνια να μετατρέψουν τον Έλληνα εκπαιδευτικό στον «παρία» της Ευρώπης, να του στερήσουν την αξιοπρέπεια στη διαβίωση και τη δυνατότητα να ασκεί το λειτούργημά του σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες.
Σήμερα το Υπουργείο επικαλείται αυτό ακριβώς που μας στέρησε η πολιτική που το ίδιο εφάρμοσε. Τον παιδαγωγικό μας ρόλο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος πρέπει να είναι σταθερός και αταλάντευτος: Η άρση των μέτρων που έφεραν την εκπαίδευση και τον Έλληνα εκπαιδευτικό στο περιθώριο της κοινωνίας.
Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι απολύτως δίκαια.
Ο απαξιωμένος εκπαιδευτικός, δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει ελεύθερες σκέψεις, να συμβάλει στη δημιουργία χειραφετημένων πολιτών.
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. πιστεύει ότι στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, για την επιτυχία του Αγώνα είναι απαραίτητη η συμφωνία σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα εστιάζει στα ουσιώδη και ιεραρχημένα προβλήματα του κλάδου, ώστε να συσπειρώσει το σύνολο των εκπαιδευτικών.
Το πλαίσιο των αιτημάτων αυτών πρέπει να είναι:
1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού.
2. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση, ειδικά του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού, που σε αντίξοες και ειδικές συνθήκες, μακριά από την εστία και την οικογένειά του πρέπει να ασκεί του λειτούργημά του με τον πενιχρό μισθό των 640Ε .
3. Άμεση ανάκληση του σχεδίου Π.Δ. για τις αναγκαστικές μεταθέσεις, που ανατρέπει τη ζωή των εκπαιδευτικών. Είναι εξοντωτικό, απάνθρωπο, αλλά και αντιπαιδαγωγικό, οι εκπαιδευτικοί που διάγουν το 1/3 του επαγγελματικού τους βίου μετατιθέμενοι ανά την επικράτεια, να μην εξασφαλίζουν ποτέ τη σιγουριά της οργανικής τους θέσης και της μόνιμης εγκατάστασης.
4. Άμεση ανάκληση του νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο που έχει θέσει υπό διωγμό τους συναδέλφους, καθιστώντας όλους μας εν δυνάμει «επίορκους».
5. Ανάκληση του τμωρητικού και εκδικητικού σχεδίου Π.Δ., για την αξιολόγηση.
Η συμφωνία σε ένα τέτοιο πλαίσιο αιτημάτων που μπορεί να διευρυνθεί μέσα από την κατάθεση και άλλων προτάσεων, είναι απαραίτητο να στηρίζεται από μία ευρεία πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Αυτό το θεωρούμε προϋπόθεση, με βάση την ιστορική μας εμπειρία αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, προτείνουμε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση με επανεκτίμηση από το Δ.Σ. της περαιτέρω πορείας.
Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και σε άλλο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που θα στηρίζεται σε σαφή διατύπωση των στόχων, σε ευρεία συναίνεση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και στη βάση και σε διαρκή εκτίμηση του Αγώνα.
Το πλαίσιο των αιτημάτων, το πρόγραμμα δράσης, η «συνθήκη» της ευρείας πλειοψηφίας και η «βήμα – βήμα» πορεία του αγώνα είναι για την ΠΑΣΚ ενιαία πρόταση.»
Μετά από πολύωρες συνεδριάσεις και στην κατεύθυνση να υπάρξει εισήγηση – απόφαση του Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. με αυξημένη πλειοψηφία, -κάτι που μόνοι υποστηρίξαμε από την αρχή της διαδικασίας-, η ΠΑΣΚ ψήφισε την από κοινού διαμορφωθείσα τελική πρόταση.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από όλες τις Παρατάξεις πλην ΠΑΜΕ.
Τα σημεία που επιμείναμε στη διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν η ανάγκη να εκφρασθεί ευρεία πλειοψηφία του Δ.Σ., απέναντι στα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Τα προβλήματα αυτά, συνοψίζονται στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που περιλαμβάνεται στην αρχική μας πρόταση.
Επιμείναμε ιδιαίτερα στο να υπάρχει ένα απεργιακό βήμα και στη διασφάλιση της διαδικασίας των Γενικών Συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ, ώστε να εκφραστεί η βούληση της πλειοψηφίας του κλάδου, μέσα από μαζικές διαδικασίες.
Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την απόφαση και κυρίως να διασφαλίσουμε, ότι η απόφαση του κλάδου θα εκφράζει τις πραγματικές του επιλογές ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό η εισήγηση της ΟΛΜΕ, προτείνει οι παρατάξεις που εισηγούνται την πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικές μας δράσεις θα υλοποιηθούν μόνον μέσα από δημοκρατικά αποφασισμένες και θεσμικά προσδιορισμένες διαδικασίες.