Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ που καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, αποφάσισε να οργανώσει πανεργατική συγκέντρωση με κύριο αίτημα την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συμβάσεων με βάση τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 μ.μ, στην Κ. Πλατεία, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους, να δώσουν μαζικά το παρών, να μην εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και τις ΣΣΕ. Να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους για να μη ζήσουν ως σύγχρονοι σκλάβοι.
Παράλληλα όπως ανέφερε την Πέμπτη 14 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ και συνδικαλιστές από σωματεία του, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΘΕΒ, καταγγέλλοντας την άρνηση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των ΚΣΣΕ. Ενώ καθημερινά θα γίνονται περιοδείες και συζητήσεις συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και των σωματείων, σε χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους για την επιτυχία της συγκέντρωσης.
Επίσης το ΕΚΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση καλώντας σε σύσκεψη την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα του ΕΚΝΛ, τα Δ.Σ των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, γυναικείων και σπουδαστικών συλλόγων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.
Μιλώντας για το θέμα των συμβάσεων ο κ. Τσιαπλές τόνισε ότι αύριο λήγει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ και θα υπάρξουν νέες μειώσεις στον κατώτερο μισθό.
«Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι, έχουμε πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, με τη στήριξη της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θέλουν να πληρώσουμε με νέες θυσίες την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
Η στάση των βιομηχάνων είναι προκλητική. Στη πρόσφατη συνάντηση για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, με τον αέρα του σύγχρονου τυράννου, με πρόσχημα την ανεργία, απαίτησαν τη σφαγή στο μεροκάματο, προσβλέποντας στους νέους εργαζόμενους, τους οποίους θέλουν κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα. Απαίτησαν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, θέλοντας να καθορίζεται με νόμο ο κατώτερος μισθός ανάλογα με τις αξιώσεις τους. Απαίτησαν να ζούμε με 400 ευρώ, να δουλεύουμε όσες ώρες έχουν ανάγκη τη μέρα, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία.
Μας θέλουν στη δουλειά με ψίχουλα, χωρίς κανένα δικαίωμα, να αναζητούμε διέξοδο στα 2μην και 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας, προτείνουν προγράμματα με ακόμα χαμηλότερους μισθούς, όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και όχι πάνω από 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.
Ζητούν την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, να αντικατασταθούν με τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο να χάσουν την προστασία της Κλαδικής Σύμβασης, να είναι έρμαια στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Οι εργοδότες θέλουν να απαλλαγούν από την πίεση της πάλης των σωματείων, για να μπορούν να διαπραγματεύονται μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο χωριστά, βάζοντας ως όριο το κατώτερο μισθό που ορίζει η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΛ, υπογραμμίζοντας και τα εξής:
«Αν δεν τους σταματήσουμε, η σύγχρονη δουλεία θα γίνει πράξη!
Η μάχη της συλλογικής σύμβασης, αφορά όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους και τους συνταξιούχους.
Το αίτημα για υπογραφή άμεσα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας. Η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για διαπραγμάτευση για αυξήσεις, είναι τα αιτήματα που πρέπει να γίνουν υπόθεση πάλης όλων των εργαζομένων, ανέργων και νέων. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας με οργάνωση και ταξικό αγώνα».