Απάντησε σε ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη
Χαρακτηρίζοντας «αόριστα από την φύση τους» τα πειθαρχικά αδικήματα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε τόσο αναρμοδιότητα -κάνοντας λόγο για «διάκριση εξουσιών»- όσο και απροθυμία να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώς Διώτη, με θέμα την «αυτοδίκαιη αργία Δημοσίων Υπαλλήλων για “ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας”».
Η βουλευτίνα τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε καθεστώς απόλυτου πανικού, όπως φάνηκε από την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, επιβεβαιώνοντας ότι η “γραμμή” της είναι η ακραία καταστολή για όσους αντιδρούν». Με αφορμή την περίπτωση θέσης σε αυτοδίκαιη αργία δασκάλου στη Λάρισα βάσει του νέου Πειθαρχικού Κώδικα, μολονότι η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει, η βουλευτίνα ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα «ποια συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας θεωρείται “ανάρμοστη” και δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δ.Υ.», υποστηρίζοντας ότι «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να “τσουβαλιάζονται” Δ.Υ. που μπορεί να έχουν μια αντιδικία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές κτλ., αφού οι Ν. 4057 και 4093 του 2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο».
Ο κ. Μανιτάκης επέμεινε ότι «ουδεμία απόλυση έχει υπάρξει, ενώ η αργία είναι ποινή που προβλέπεται από το 1951 στον Π.Κ. Είναι θέμα νομοθέτη να ορίσει αν θα υπάρξει ανάρμοστη συμπεριφορά και η κάθε περίπτωση κρίνεται κάθε φορά adhoc από το αρμόδιο δικαστήριο. Τέλος, είναι θέμα του αρμοδίου οργάνου να οριοθετήσει τί στοιχειοθετεί ανάρμοστη συμπεριφορά».
Η Η. Διώτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στήνει έναν ολόκληρο μηχανισμό παραγωγής επίορκων από το πουθενά. Έχετε στήσει βιομηχανία διώξεων και απολύσεων σε βάρος των εργαζομένων με το νέο Π.Κ.Δ.Υ., ο οποίος δεν απαιτεί να υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση!». Καταθέτοντας τα ψηφίσματα συμπαράστασης δεκάδων φορέων για την υπόθεση του δασκάλου, κατέληξε: «Είναι σαφές ότι με το νέο Π.Κ., η συγκυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει άμεσους αλλά και μακρόπνοης διάρκειας στόχους: να υλοποιήσει τις χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες μέσω της μείωσης του προσωπικού αλλά και των αποδοχών για όσο διαρκεί η αυτοδίκαιη αργία, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης χαφιεδισμού. Ο νέος Π.Κ. αποτελεί εργαλείο τρομοκράτησης και υποταγής των εργαζομένων, αφού όποιος αντιστέκεται στις κυβερνητικές εντολές που υλοποιούν τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς, διώκεται. Η δημόσια διοίκηση της χώρας μπαίνει σε φαύλο κύκλο: Όσο οι ΔΥ θα φοβούνται ότι κάνοντας τη δουλειά τους, θα βρεθούν σε αργία λόγω κακοπροαίρετης καταγγελίας, δε θα κάνουν τη δουλειά τους. Και όσο δε θα κάνουν τη δουλειά τους, θα κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία λόγω αργομισθίας κ.ο.κ. Αλλάξτε τώρα τις επίμαχες διατάξεις όσων νόμων περιλαμβάνουν την αυτοδίκαια αργία, ειδικά στο σκέλος που το πειθαρχικό παράπτωμα αφορά σε “ανάρμοστη συμπεριφορά”».