Στην εγκατάσταση ειδικών εντομολογικών κλωβών που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων Εντομολογίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας και του «Μπενακείου» Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με σκοπό την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα επιβλαβούς εντόμου Metcalfa pruinosa, παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου.
Η τοποθέτηση των κλωβών εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για την προστασία των καλλιεργειών ακτινιδίων, και όχι μόνο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επιβλαβές έντομο είναι εξαιρετικά πολυφάγο και μπορεί να προκαλέσει ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες όπως ελιές, αμπέλια, ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά, κ.α. Για την καταπολέμησή του δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εγκεκριμένα φάρμακα και οι κλωβοί που εγκαταστάθηκαν είναι η πλέον ενδεδειγμένη βιολογική λύση διότι εμπεριέχουν φυσικούς εχθρούς καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου που περιορίζουν σημαντικά τους πληθυσμούς και τις ζημιές που προκαλεί, με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης χημικών μέσων.
Συνολικά εγκαταστάθηκαν 30 εντομολογικοί κλωβοί-εστίες στην ευρύτερη περιοχή Αιγάνης, Πυργετού, Ομολίου και Στομίου. Τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης θα είναι άμεσα από τη φετινή χρονιά και θα είναι περισσότερο εμφανή τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. H βιολογική αυτή μέθοδος αντιμετώπισης, χωρίς χρήση χημικών, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Θεσσαλίας, και η σημαντικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι δεν επηρεάζει τις καλλιέργειες, τους οργανισμούς, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χάρη στην ωφέλιμη δράση του, που θα εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή δεν θα χρειάζονται δαπανηρές επεμβάσεις κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα, εκτός από την πολύ σημαντική συνεισφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος θα προκύψει και σημαντικό οικονομικό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά σ’ αυτή την κρίση γι’ αυτό μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας είναι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για την προάσπιση του εισοδήματος των αγροτών μας. Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού και τους παραγωγούς θέλουμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αν εξαπλωθεί μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες και σε άλλα είδη πέρα απ’ το ακτινίδιο. Και επειδή προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος, η πλέον πρόσφορη λύση είναι βιολογική, δηλαδή με την τοποθέτηση κλωβών όπου θα είναι εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου και όχι με χημικά μέσα.
Τα ακτινίδια αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική καλλιέργεια για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ιδιαίτερα για τον δήμο Τεμπών, που αφορά σε 300 περίπου παραγωγούς και συνολικά 2.500 στρέμματα.
Όταν λέμε ότι βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς το εννοούμε και αναλαμβάνουμε ουσιαστική δράση επ΄ αυτού. Δρούμε προληπτικά για να αποφύγουμε μεγαλύτερη εξάπλωση του εντόμου, γεγονός που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για έναν μεγάλο αριθμό καλλιεργειών, για τους αγρότες μας και την περιοχή μας συνολικά».
Σύμφωνα με στοιχεία των γεωπόνων, το έντομο αυτό είναι εξαιρετικά πολυφάγο και η ταχεία διάδοσή του οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία φυσικών εχθρών και στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών από τα οποία μπορεί να τραφεί. Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί το έντομο είναι η αφαίρεση φυτικών χυμών που έχουν αποτέλεσμα την ελάττωση της ανάπτυξης του φυτού, ενώ οι έμμεσες ζημιές οφείλονται στην παραγωγή μελιτώματος που επικάθεται στα φύλλα και στα φρούτα και δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς. Τα προσβεβλημένα φυτά εξαιτίας της καπνιάς είναι μαυρισμένα, έχουν καχεκτική όψη και παράγουν προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας.
Η Αντιπεριφερειάρχης συνοδευόταν επίσης από τον αντιδήμαρχο Τεμπών κ. Ευθ. Μπουζέκη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πυργετού κ. Αθ. Λαϊνά, τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Αθ. Βλάχο, τον Αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Αθ. Ευθυμίου και το μέλος κ. Ν. Γκρίγκα, καθώς και τον προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας – Δρ. Εντομολόγο κ. Δημ. Σταυρίδη, ενώ η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε από τον ανάδοχο του έργου Δρ. Εντομολόγο κ. Π. Σκεντερίδη σε συνεργασία με τους Δρ. Εντομολόγους κ. Μ. Νομικού και Παν. Μυλωνά του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.