Γερμανικό χωριό παράγει 321% περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται

12Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στη χώρα που κατέχει τα πρωτεία στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται ένα τόσο αποδοτικό ενεργειακά χωριό, το Wildpoldsried. Η πράσινη πρωτοβουλία του χωριού άρχισε το 1997, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι χρειάζεται νέες πηγές εσόδων, και πρέπει να ξεφορτωθεί όλα τα χρέη του.Έτσι,…

τα τελευταία 14 χρόνια, η κοινότητα εξόπλισε εννέα κοινοτικά κτίρια με ηλιακούς συλλέκτες, έχτισε τέσσερα χωνευτήρια βιοαερίου, εγκατέστησε επτά ανεμογεννήτριες και συνεχίζει. Στο ίδιο χωριό, 190 νοικοκυριά έχουν ηλιακούς συλλέκτες, ενώ η περιοχή επωφελείται επίσης από τρεις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, ένα φυσικό σύστημα λυμάτων και την οικολογική θωράκιση από τις πλημμύρες.

Όλα αυτά τα πράσινα συστήματα σημαίνουν ότι, παρά το ότι ο πληθυσμός του χωριού είναι μόλις 2.600 κάτοικοι, το Wildpoldsried παράγει 321% περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται – και έχει 4 εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα από την πώληση του ρεύματος πίσω στο εθνικό δίκτυο.

Δεν προκαλεί επίσης καμία έκπληξη και το γεγονός ότι μικρές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν δημιουργηθεί στο χωριό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εμπνέει τους πολίτες ώστε και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους όσον αφορά το περιβάλλον, να δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του χωριού, το Wildpoldsried έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τις πρωτοβουλίες του αυτές. Το Δημοτικό συμβούλιο φιλοξενεί ακόμα και συμβούλους από άλλα μέρη και τους ενημερώνει για το πώς να ξεκινήσουν το δικό τους πρόγραμμα. Ο δε δήμαρχος, ειδικά μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, γυρίζει όλο τον κόσμο και ενημερώνει τους πολίτες για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την εφαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ