ΒΡΟΝΤΕΡΟ “ΟΧΙ” ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», εργαζόμενοι, νέοι και άλλοι βιοπαλαιστές, συμμετείχαν στη πορεία που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς της Λάρισας, απαιτώντας να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται στρατιωτικές υποδομές, σαν αυτές στην 110 ΠΜ, ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα από τους Αμερικανούς.

Στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία ταχυδρομείου, χαιρέτισαν η Μαρία Καρκάτσα, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, διαβάστηκαν αποσπάσματα απ’ το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ, από τον Αχιλλέα Σίμο, εκ μέρους του παραρτήματος του ΠΜΣ , ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνης.

Στην ομιλία της, στάθηκε στους κινδύνους που δημιουργεί για το λαό, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, «η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό της περιοχής. Αναφέρουμε το λιμάνι του Βόλου, το στρατόπεδο “ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ” στο Βόλο , την 111 πτέρυγα μάχης στη νέα Αγχίαλο, τις υποδομές της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Κανείς μας δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια όταν από αυτή τη βάση απογειώνονται τα πολεμικά ελικόπτερα Apache με προορισμό την Πολωνία, ώστε να συμβάλλουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Στη Λάρισα οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση της 110 ΠΜ με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Συνολικά, με τη συμφωνία για τις βάσεις η Ελλάδα μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, γίνεται «μαγνήτης» πιθανών επιθέσεων όπως προειδοποιούν οι δηλώσεις των ρωσικών επιτελείων, που έχουν τονίσει πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις σε περίπτωση που απειληθεί η χώρα τους. Είναι γνωστό πλέον ότι στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων υπάρχουν σχέδια με πλήγματα σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,(λέγεται και για Σούδα και Λάρισα)! Μέσα λοιπόν σε αυτό το μακελειό των απρόβλεπτων διαστάσεων η κυβέρνηση απτόητη σχεδιάζει να στείλει και ένοπλες δυνάμεις – αν χρειαστεί – να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και να στείλει κι άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία δηλ. πυραύλους και τεθωρακισμένα, εξασθενίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα της χώρας μας».

Ταυτόχρονα στάθηκε στις οικονομικές συνέπειες για το λαό της χώρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, «αυτήν την οικονομική ένδεια του λαού μας, αλλά και όλων των λαών, έρχεται να επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο όνομα της “απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο” προωθείται η παραπέρα εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, από τη μεταφορά του οποίου θα θησαυρίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Κερδισμένοι φυσικά βγαίνουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι της “πράσινης μετάβασης”, που έτσι και αλλιώς χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης και μια σειρά αναπτυξιακούς νόμους.

Με την στρατηγική για την “απελευθέρωση” της Ενέργειας, δηλαδή με την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της ενέργειας, οι λαοί θα πληρώνουν πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ την ίδια ώρα ενεργειακές πηγές της χώρας μας που θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή και φτηνή ενέργεια για όλο το λαό, μένουν αναξιοποίητες. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου μέσω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, της ακρίβειας στα είδη διατροφής ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, και αυτό το έγκλημα σε βάρος των λαών σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κλείνοντας τόνισε πως, «η Σωστή πλευρά της ιστορίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα με τους λαούς! Με την πάλη τους για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά! Με την πάλη για να γίνει ο κάθε λαός κυρίαρχος στον τόπο του, μακριά και έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία! Αυτός και μόνο αυτός είναι ο βασικός όρος για να μπορέσουν οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, με φιλία, αλληλεγγύη, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους. Είναι η ώρα για άμεση, μαζική, μαχητική λαϊκή απάντηση για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, για την απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως την Τρίτη 7 Ιούνη, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. θα γίνει ανοιχτή σύσκεψη για την συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις Βάσεις, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά μια σημαία του ΝΑΤΟ και παρέδωσαν στον υπεύθυνο της αεροπορικής βάσης το ψήφισμα τους.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ