ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΟΓΚΑ

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την απώλεια του Λαρισαίου σπουδαίου ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα εξέδωσαν σήμερα ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο συλλυπητήριο μήνυμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για το θάνατο του εικαστικού Γιώργου Λαζόγκα αναφέρει τα παρακάτω:

Ένας σπουδαίος Λαρισαίος, ένας κορυφαίος εικαστικός καλλιτέχνης της εποχής, ένας στοχαστής, φιλόσοφος, δάσκαλος, ένας αγαπημένος φίλος περνά στην αιωνιότητα. Ο Γιώργος Λαζόγκας αφήνει τεράστια παρακαταθήκη στην Ιστορία της Τέχνης με το νεωτεριστικό έργο του όπου το παρελθόν και το παρόν συναντώνται και συνδιαλέγονται δημιουργικά. Θα τον θυμόμαστε όπως ο ίδιος ήθελε. Ως τον εικαστικό που «διατήρησε τη μνήμη του χθες στο σήμερα. Γιατί το χθες είναι σήμερα ή, αν προτιμάτε, το σήμερα είναι χθες» όπως ο ίδιος έλεγε. Φόρος τιμής, η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας όπου παρουσιάζεται η έκθεση του με τίτλο «Το χθες είναι τώρα: Μύθοι και Αρχαιότητα». Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,  Απόστολος Καλογιάννης, δήλωσε για την απώλεια του Γιώργου Λαζόγκα:

«Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον μεγάλο Λαρισαίο καλλιτέχνη, Γιώργο Λαζόγκα. Ο Λαζόγκας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς που χάραξε τη δική του μοναδική πορεία στον χώρο της ελληνικής εικαστικής πρωτοπορίας. Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που το έργο του ανοίχτηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες της τέχνης, ένα έργο εμπνευσμένο, δυνατό και σύγχρονο. Παράλληλα, η προσφορά του υπήρξε σημαντική και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με τη διδασκαλία του στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Καταξιωμένος εικαστικός, ανήσυχο πνεύμα, διανοούμενος, πάντα δραστήριος, αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη.

Η Λάρισα υπήρξε πάντα ζωντανή στην ψυχή και στην καρδιά του. Το 2009, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Σειρήνες», μια σειρά έργων που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση στη γενέτειρα πόλη.

Η δωρεά του έργου του, το 2021, Μέρες Μεταπολίτευσης – Ο Ευθύμης τρέχει παρουσιάζεται μόνιμα στους χώρους της Πινακοθήκης και κοσμεί το Μουσείο μας. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμουν σε προσωπική επαφή με την οικογένειά του και τον ίδιο προσωπικά και  εδώ και αρκετούς μήνες σχεδιάζουμε τη μεγάλη αναδρομική έκθεσή του, η οποία θα τεκμηριώσει για ακόμη μία φορά το μέγεθος της εικαστικής του προσφοράς και θα είναι η ανταπόδοση της αγάπης του για τον γενέθλιο τόπο.  Η έκθεση αυτή αποτελεί ήδη μέρος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πινακοθήκης και πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στο 2023.

Συλλυπητήρια εκφράζουν, επίσης,  η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, κα Άννυ Ψάρρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Καλό ταξίδι Γιώργο…

Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η Λάρισα, πιο φτωχή χωρίς τον εμβληματικό ζωγράφο, Γιώργο Λαζόγκα…»

Συλλυπητήρια ανακοίνωση, εξέδωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την απώλεια του Γιώργου Λαζόγκα:

«Η Λάρισα, «αποχαιρετά» σήμερα, μια σημαντική προσωπικότητα, τον Γιώργο Λαζόγκα, έναν αναγνωρισμένο και λαοφίλητο ζωγράφο,  που σφράγισε και τίμησε με το έργο του την πόλη μας και τη χώρα.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Γιώργου Λαζόγκα, αποτυπώθηκε τόσο στον πολύχρωμο καμβά του, στην φωτογραφία, στην τεχνοτροπία του κολάζ, σε εκθέσεις και βραβεύσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε,  με αφοσίωση και ζήλο . Ενδεικτικό της αγάπης του για την Τέχνη , ότι υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Λάρισα, μια πρωτοβουλία ίδρυσης την οποία στήριξε και υπηρέτησε με πάθος, είχα δε τη χαρά να συνυπηρετήσω τότε, στο πρώτο ΔΣ, μαζί του.

Η παρακαταθήκη του τεράστια και καινοτόμα, αφού ακολουθώντας την τεχνοτροπία του Αλέξανδρου Ιόλα, εξοικειώθηκε από πολύ νωρίς με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα που τα απέδωσε όμως, με τον ιδιαίτερο, δικό του εικαστικό τρόπο, προάγοντας εν γένει  τον Πολιτισμό .

Για τον Γιώργο Λαζόγκα,  η Τέχνη αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, όσο και η αγαπημένη του Λάρισα, με την οποία συνέχιζε όλα τα χρόνια να διατηρεί άρρηκτους καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς δεσμούς.

Η έκθεσή του,  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Το χθες είναι τώρα. Μύθοι και Αρχαιότητα» , που εγκαινιάστηκε τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου, όπου τα έργα του συνδιαλέγονται με τεχνουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός του.

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του και είναι αυτός ο λόγος που ,στην ουσία δεν θα φύγει ποτέ από κοντά μας, γιατί το πλούσιο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του είναι διαχρονικό και αειθαλές.

Θα ζει ανάμεσά μας,  στην πόλη , στη χώρα και κυρίως στις καρδιές μας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ