ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΕΙ: ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Απογοήτευση στον πανεπιστημιακό κόσμο ο οποίος προειδοποίησε στη Βουλή για κίνδυνο «διαπλοκής» από το νέο μοντέλο διοίκησης των ανωτάτων ιδρυμάτων αλλά και έκδηλη ικανοποίηση στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον σύνδεσμο κληρικών που χαιρέτισαν την επικείμενη αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών κατά 2.311, προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Με λιγοστές εξαιρέσεις ο πανεπιστημιακός κόσμος αποδοκίμασε σε πολύ υψηλούς τόνους τις προωθούμενες διατάξεις για τα πανεπιστήμια όπως καταδείχθηκε κατά τη διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Οι διδάσκοντες και οι ερευνητές προειδοποίησαν μάλιστα, τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων ότι το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης καλλιεργεί συνθήκες διαπλοκής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας καθώς δίνει για πρώτη φορά αποφασιστική ισχύ σε πρόσωπα που εκλέγονται από ολιγομελή σώματα. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων, Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, η οποία απηχεί τις απόψεις των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ. «Οι δυνατότητες διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής Πρύτανη αυξάνει, καθώς στην πράξη τέσσερα εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών» είπε και χαρακτήρισε σημαντικότερη αντίφαση του επίμαχου νομοσχεδίου το γεγονός ότι ο Πρύτανης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, «καθίσταται ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος».

Σε αντίστοιχη προειδοποίηση προέβη και ο Γιάννης Νηματούδης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού). «Θεωρούμε ότι η εκλογή των οργάνων του Πανεπιστημίου μέσα από την επιλογή των έξι μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου ένα από αυτά τα έξι επιλέγεται Πρύτανης και, ακολούθως, ο διορισμός στην ουσία των Αντιπρυτάνεων και ο διορισμός των Κοσμητόρων θα οδηγήσει σε απίστευτη αύξηση της διαπλοκής» σημείωσε. Ακόμη υπογράμμισε ότι προκαλούνται «σοβαρές ανισορροπίες» στην κατανομή ρόλων στις ελεγκτικές εξουσίες και έθεσε ζήτημα «δημοκρατικής νομιμοποίησης» των οργάνων του Πανεπιστημίου.

Σε ανάλογο τόνο η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικoύ Προσωπικoύ ΑΕΙ, Ελένη Λουτράρη, κατήγγειλε «κατάληψη» του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και επιβολή «συγκεντρωτικής» δομής διοίκησης. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου «για την υποβάθμιση των πτυχίων, την επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου λειτουργίας στα Α.Ε.Ι., την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, τη περαιτέρω ενίσχυση της εργασιακής επισφάλειας μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων όλων των κατηγοριών προσωπικού».

Απολύτως αρνητική ήταν και η τοποθέτηση της Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Δέσποινας Δημητριάδου, η οποία κατήγγειλε απόπειρα κατάλυσης του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Κατηγόρησε δε το υπουργείο Παιδείας ότι οργάνωσε προσχηματική διαβούλευση. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εγείρεται για τις ανθρωπιστικές σπουδές. «Η διαφύλαξη και προώθηση του πολιτισμού και της γλώσσας μας και όλων των τομέων που συμβάλλουν σ’ αυτήν οφείλει να είναι η ύψιστη στρατηγική και εθνικός στόχος» είπε απευθυνόμενη στα υπουργικά έδρανα.

Την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο εξέφρασε και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (ΟΔΠΤΕ), Νίκη Χρονοπούλου. «Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που παρά τον τεράστιο όγκο του δεν απαντά στις πραγματικές παθογένειες του πανεπιστημίου, τη χρόνια υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, την έλλειψη επαρκών σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, δεν απαντά στην ανάγκη των οικογενειών να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσθεώρητα κόστη έξοδα σπουδών» σχολίασε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημιών Βιβλιοθηκών, Ιωάννης Κλαψόπουλος, τόνισε ότι η λειτουργία των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών «ανατρέπεται κάπως» από την διατύπωση άρθρου (124) του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, διαβεβαίωσε για την «πολύ καλή συνεργασία» που είχε με το γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα και υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της Συνόδου των Ερευνητικών Κέντρων συμπεριλήφθηκαν στον νέο νόμο πλαίσιο.

Θετική άποψη για τον νέο νόμο-πλαίσιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, αλλά επισήμανε ότι «οι πολλές νέες κατηγορίες Προγραμμάτων Σπουδών σε συνδυασμό με τις πολλές κατηγορίες διδασκόντων, θα κάνουν πιο δύσκολη την εφαρμογή διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Επίσης ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, εξέφρασε θετικές κρίσεις για την πλειονότητα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος χαιρέτησε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι με το άρθρο 347 «λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Εκκλησία της Ελλάδος» καθώς προστίθενται 2.311 οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος. Διευκρίνισε, όμως, ότι «δεν τίθεται θέμα διορισμού ή μονιμοποίησης ιερέων διότι οι ιερείς είναι μόνιμοι, ως απόρροια της χειροτονίας τους».

Αντίστοιχα ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Πατήρ Γεώργιος Σελλής, ευχαρίστησε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τη αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών. «Οφείλω θερμές ευχαριστίες στην κυρία Υπουργό, η οποία γνωρίζω ότι το πάλεψε μαζί με τους συνεργάτες της» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί όλων των κομμάτων «ήταν θετικοί στο αίτημα για την επικαιροποίηση του νόμου για τις θέσεις των κληρικών». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο με επιπλέον διορισμούς, αφού οι κληρικοί είναι ήδη διορισμένοι με ΦΕΚ και μισθοδοτούνται ήδη από το ελληνικό δημόσιο».

naftemporiki.gr, του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ