ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΣΑΝΙΚΑ «ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΝΗΜΗ» Η ΑΛΛΑ ΒΑΓΕΝΑ

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσανίκα ‘’Ζωντανή μνήμη’’ στην Ανατολή Κισσάβου, παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άννα Βαγενά και έκανε την εξής δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Στέλιου Τσανίκα και παραβρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου του. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο πανέμορφη πλατεία της Ανατολής. Ήταν μια βραδιά που ξεχώριζε, μια βραδιά γεμάτη πνευματικότητα.

Με το βιβλίο του αυτό ο Στέλιος Τσανίκας στην πραγματικότητα εκτελεί ένας χρέος. Ανασύρει από την λήθη και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή στην μνήμη μας την δύσκολη ιστορικά περίοδο του 1940-1950. Αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς αυτής της περιόδου (130 κάτοικοι της Ανατολής δολοφονήθηκαν την σκληρή περίοδο του Εμφύλιου). Σκύβει με σεβασμό μπροστά στον ασύλληπτο πόνο της μάνας που χάνει το παιδί της.

Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: “…Η γιαγιά Λούκαινα, χάνει μέσα σε μια δεκαετία 3 παιδιά. Τον Γιώργο στην Αλβανία στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Τον Χαρίλαο και τον Χρίστο στον εμφύλιο. Εξομολογείται στην κόρη της Ευδοξία, πως κάθε μέρα κλείνεται στο σπίτι της το οποίο έβαψε μαύρο, ρίχνοντας στο ασβέστη καρβουνόσκονη. Τα βράδια κάθεται στη ρίζα μιας καρυδιάς και θρηνεί…”

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας του αναφέρεται στα ‘’τέκνα’’ της Ανατολής, που διέπρεψαν στην νεότερη ιστορία του τόπου σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δείχνοντας έτσι ότι η ζωή συνεχίζεται στο πανέμορφο αυτό χωριό του Κισσάβου.»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ