ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΑΦΗΝΕΙ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως δεν λέει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τις υποκλοπές έπεσε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και αυτό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε μεν να αποδέχεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεν έριξε ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα έβαλε σαφή και θεσμικά όρια στο Μαξίμου:

Πρώτον, εάν αποκαλυφθούν και άλλοι “σκελετοί στη ντουλάπα”, δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία.

Δεύτερον, θα πρέπει να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, ώστε να μη μείνει καμία κηλίδα στην κυβέρνηση και στην κυβερνητική παράταξη. Διότι προφανώς τον πρώην πρωθυπουργό τον απασχολεί και να μην πληγεί συνολικά η παράταξη της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε μάλιστα τη λέξη “κάθαρση”, την οποία είχε κάνει σύνθημα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου.

“Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Καραμανλής.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.”

“Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα έσπευσαν να απαντήσουν στον κ. Καραμανλή.

“Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενω η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν:

“Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.”

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως δεν αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη ότι η διαφάνεια είναι πιο σημαντική από το απόρρητο και έβαλε ψηλά τον πήχη της κάθαρσης για το Μαξίμου.

Παρότι πάντως η διατύπωση των κυβερνητικών πηγών ήταν εξαιρετικά προσεκτική, ώστε να μη θεωρηθεί ευθεία επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, ήταν εμφανής η αμηχανία και η ενόχληση για την παρέμβαση Καραμανλή και δεν είναι τυχαίο ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε πόλεμος μεταξύ μητσοτακικών- καραμανλικών.

Από το Μαξίμου πάντως επέμεναν ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση και ο πρώην πρωθυπουργός δε λένε κάτι διαφορετικό, επισημαίνοντας ότι δεν απαντούν στον κ.Καραμανλή, αλλά σχολιάζουν καθώς ετέθησαν δημοσιογραφικά ερωτήματα.

Μένει να φανεί τι θα πράξει τώρα και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που μέχρι στιγμή έχει τηρήσει στάση απόλυτης σιωπής.

Η μάχη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση σήμερα μεταφέρεται ξανά στη Βουλή, καθώς συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά με μία διαδικασία την οποία καταγγέλει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ειδικότερα η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να κληθούν ταυτόχρονα αύριο και τα εννέα άτομα που έχουν ζητήσει τα κόμματα να μιλήσουν στην επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει, να κληθούν στην επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Ενώ η ΝΔ κάλεσε τους διοικητές της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και επί Σαμαρά- Βενιζέλου αντίστοιχα, Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα, καθώς και τον εισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα.

Και οι εννέα όμως καλούνται στην επιτροπή σήμερα, όλοι μαζί, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη ΝΔ ότι σκοπίμως θέλει να προκαλέσει “μπάχαλο”.

Αναμένεται δε νέος καυγάς με επίκεντρο το απόρρητο της διαδικασίας, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ζήτησε οι βουλευτές- μέλη της επιτροπής να αφήσουν έξω σήμερα τα κινητά τους, ώστε να μην υπάρξουν πάλι διαρροές, όπως με την πρώτη ακρόαση Δεμίρη.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προέβη εν τω μεταξύ σε μία κίνηση ρελάνς, ζητώντας να δοθεί άμεσα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος της ΕΥΠ για τον κ. Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτίθεται έτσι στη ΝΔ, η οποία επιμένει στη γραμμή ότι “ψήφος στον Ανδρουλάκη σημαίνει ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ”, προσπαθώντας να κρατήσει τους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

news247.gr – Βίκυ Σαμαρά

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ