Δ. Γελαλής: Νέο παραγωγικό μοντέλο στη βάση της οικονομίας των αναγκών

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην εκδήλωση που διοργάνωσε το Π.Τ. Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε. το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα: «Έρευνα Προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας», παρευρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής.

Ο βουλευτής στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι: «Τα «σύγχρονα» μοντέλα ανάπτυξης βασίστηκαν στην υπερεκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων καθώς και στην υπερκατανάλωση και δημιούργησαν τα σημερινά τρομακτικά αδιέξοδα.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ήταν στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των κερδών και στην κοινωνικοποίηση των ζημιών. Η κρίση που δημιουργήθηκε είναι  θεσμική και συστημική.

Ανάπτυξη δεν είναι μόνο η συσσώρευση κεφαλαίου και η ελεύθερη ρύθμιση από  τις αγορές αλλά σειρά άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως είναι το βιοτικό επίπεδο του λαού, η ανάπτυξη της παιδείας ως μέσο μάθησης, η υγεία για όλους τους εργαζόμενους και μη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ακόμα και ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος.

Περιφερειακή Πολιτική σημαίνει δέσμευση μεγάλων ποσοστών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις που θα διοχετευθούν στην περιφέρεια. Παρόλο που είχαμε τα Μ.Ο.Π. και 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αποτέλεσμα για την περιφέρεια δεν είχαμε. ‘Η αυτά που είχαμε ήταν υπερκοστολογημένα.

Βρισκόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και πρέπει τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, της νέας ΚΑΠ καθώς και τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.

Η οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι κάποιοι τομείς και κατευθύνσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους και θα πρέπει να τους προσέξουμε.

Οι κατευθύνσεις αυτές είναι:

1. Η αγροτοδιατροφική κατεύθυνση.

2. Η  τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τον αγροτοτουρισμό.

3. Η ενεργειακή κατεύθυνση της χώρας μας σε σχέση με ΑΠΕ.

4. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας σε συνάρτηση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

5. Ο κατασκευαστικός τομέας.

Βασικό στοιχείο είναι η διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο των στρατηγικής σημασίας οργανισμών και των υποδομών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υποστηρίζει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των αναγκών» κατέληξε ο βουλευτής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ