Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα 21 πρωτοβουλίες, που θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους:
Οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022.
Δώδεκα αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, καθώς θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στο τέλος του έτους.
Και ένα σχέδιο έξι σημείων που απαντά στο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως.
Τα άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας
1ον. Νέα επιταγή ακρίβειας. “Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση”, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.
2ον. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
3ον. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.
Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. “Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
4ον. Επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
5ον. Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διατεθούν 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
“Ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
6ον. Διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. “Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
7ον. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
8ον. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
“Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος” πρόσθεσε.
Η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:
Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.
Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.
Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.
Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
Επίσης, από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.
Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.
“Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022 και μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται, μάλιστα, να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Αναπτύσσεται, έτσι, δίχτυ προστασίας για την κοινωνία και μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Με τρεις στόχους: ανακούφιση των πολιτών. Διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τόνωση των επιχειρήσεων”, πρόσθεσε.
Το σχέδιο για τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών
Ο κ.. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά. Συγκεκριμένα:
Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. “Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια”, εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.”
Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
Προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
“Όπως διαπιστώνετε, πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης. Που ανακουφίζει τους εργαζόμενους, αλλά ενθαρρύνει και την επιχειρηματικότητα”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε επίσης το πολιτικό του στίγμα και έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, αν και διέψευσε σενάρια για πρόωρες κάλπες.
Ξεκαθάρισε: “Βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί” και είπε:
“Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. ‘Η δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.”
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε μάλιστα τους πολίτες: “Τίποτε από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο και με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που έχει κάνει η κυβέρνηση με το σύνθημα “το είπαμε, το κάναμε”, ξεκινώντας από το Μετρό Θεσσαλονίκης.
“Το Μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα”, τόνισε.
Έκανε άλλωστε συνολικό απολογισμό της διακυβέρνησης του μέχρι σήμερα, καταλήγοντας με αναφορά στα εθνικά θέματα και με ειδική μνεία στις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.
“Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι από το ίδιο βήμα είχε εξαγγείλει την αγορά Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς, ενώ ναυπηγούνται ήδη οι πρώτες φρεγάτες Belharra.
“Η άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή”, δήλωσε επίσης, συνδέοντας με την άμυνα και το μεταναστευτικό και αναφερόμενος στο φράχτη στον Έβρο.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα.
“Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Αλλωστε στις απειλές απαντά μία ελληνική λέξη που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις υποκλοπές. Χαρακτήρισε την επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ένα “επιχειρησιακό λάθος για το οποιο η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη”.
Δήλωσε ότι το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή, διαμήνυσε όμως ουσιαστικά ότι δεν θα αρθεί το απόρρητο.
“Η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να ακυρωθεί. Αυτό έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω”, είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει επίσης: “Η επικαιρότητα να μην εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας”.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε κοινωνικές αναταραχές, ανατροπή κυβερνήσεων και πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη.
“Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα”, δήλωσε και πρόσθεσε:
“Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωτερικές επιθέσιες. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Πούτιν”.
Διέψευσε πρόωρες εκλογές, άφησε ανοιχτό για εκλογικό νόμο
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα νοικοκυριά, που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
Δήλωσε όμως πως “όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο, σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή”.
Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει “μία κυβέρνηση συμπαγή με πανίσχυρη εντολή και με πρωθυπουργό που δε δέχεται πιέσεις και υποβολείς και μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι, να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση”.
Και πρόσθεσε: “Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε”.
Ο κ. Μητσοτάκης κάρφωσε μάλιστα και ταύτισε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι κάποιοι διαλαλούν ότι είναιι προοδευτικοί, αλλά καταψηφίζουν αμυντικές συμφωνίες και διαφωνούν με τη διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Έδειξε επίσης ότι θέλει να εκφράσει ο ίδιος και το χώρο του κέντρου, αναφερόμενος “στο ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου” και υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις που συναντήθηκαν ο καλοκαίρι του 2019 οφείλουν να ξανασυναντηθούν.
Εκτίμησε άλλωστε ότι η συντεταγμένη πορεία της πατρίδας στο αύριο προϋποθέτει συστράτευση του κοινωνικού μετώπου που την πιστεύει, με πρώτη ασφαλώς την παράταξη της ΝΔ.
“Στην καταιγίδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια γρήγορα και αποτελεσματικά”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Χρησιμοποίησε μάλιστα δύο φορές τον όρο εκσυγχρονισμός. Κάλεσε δε τους πολίτες να διαλέξουν “το δρόμο του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού” και δήλωσε: “Όταν έρθει ώρα δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου”, εστιάζοντας στο δικό του ρόλο την επομένη των εκλογών.
news247.gr