Τρεις ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.
Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση πως το αίτημά της για άμεση προσφυγή στις κάλπες λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.
Παραδεχόμενος πως το σενάριο μιας κυβέρνησης χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της απλής αναλογικής, είναι πιθανό, χαρακτήρισε «τερατογένεση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Για το μεγάλο θέμα των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εκ νέου πως η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ένα «επιχειρησιακό λάθος», ωστόσο ισχυρίστηκε ωστόσο πως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από ενδεχόμενη παρακολούθηση. «Πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση (σ.σ. του Νίκου Ανδρουλάκη) ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», δήλωσε.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός στη μια και μοναδική ερώτηση που δέχτηκε για την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Χρ. Σπίρτζη, ισχυρίστηκε πως «δεν πρέπει να συνδέονται οι νόμιμες επισυνδέσεις με τα παράνομα λογισμικά», υποστηρίζοντας – σε αυτό το πλαίσιο – πως το Predator είναι ένα παράνομο λογισμικό και δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε ένα «εμβολισμό» του ΠΑΣΟΚ με «άνοιγμα» στον Ευάγγελο Βενιζέλο (που όπως είπε είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν) και επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως εργαλειοποιεί το θέμα των παρακολουθήσεων για να εφαρμόσει τη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ που είχε ήδη αποφασίσει με την εκλογή του. Τον κατηγόρησε ακόμη για το ύφος και τη στάση του, σημείωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως «πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βλέπουν θετικά τις πολιτικές της ΝΔ» και άρα «υπάρχει μια δυσαρμονία πολιτών που στηρίζουν το κόμμα με την κριτική του προέδρου του στην κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός έδωσε και μια έμμεση απάντηση στον Κώστα Καραμανλή σχετικά με την άποψή του πως θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. «Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει για τη διαφύλαξη του απορρήτου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου θα πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε.
Για το θέμα της ακρίβειας και το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο, είπε πως αυτό θα στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δήλωσε πως για το πακέτο μέτρων θα υπάρξουν διευκρινήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα. «Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ακόμη πως οι αναφορές της αντιπολίτευσης πως η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ρεύμα στην Ευρώπη είναι «Fake News». Εξέφρασε δε την εντύπωσή του για την κριτική αναφορικά με την κατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης και ειδικά για τη στήριξη κυρίως μεγάλων κι όχι μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ισχυρίστηκε πως τα κονδύλια διαχέονται σε όλη την οικονομία και απέρριψε τις αναφορές περί μοιράσματος σε εκλεκτούς ημέτερους.
Για τη Δημόσια Υγεία παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα και για αυτό ισχυρίστηκε πως θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με «εξορθολογισμό», όπως είπε, του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Για την εγκληματικότητα, είπε πως πρόκειται για υπερβολές των ΜΜΕ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία λέγοντας πως «οι μονάδες ΟΠΠΙ μαζί με την αστυνομία θα βάλουν τη στοιχειώδη τάξη στα πανεπιστήμια».
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε και κατά της κατοχύρωσης της θεσμοθέτησης του όρου γυναικοκτονία, τον οποίο, όπως είπε, δέχεται μόνο για το δημόσιο διάλογο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σε ερώτηση για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε εμμέσως ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση λέγοντας: «Κάθε πράγμα στον καιρό του»…