Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνάντηση με μέλη του Συλλόγου Αμβυκούχων και Αμπελουργών Τυρνάβου, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που, σε συνδυασμό με το προ μηνών ψηφισθέν νομοσχέδιο, πλήττουν ανεπανόρθωτα την πλειονότητα των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών της Λάρισας και όλης της χώρας, οδηγώντας τους στον αφανισμό.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του Συλλόγου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Αντώνης Τσικριτσής, και τα μέλη κ.Περικλής Θεόδωρος και κ. Μαρία Μπακαβέλου.

Όπως τόνισαν τα μέλη του Συλλόγου στη Λαρισαία Βουλευτή, η Κυβέρνηση, μετά την προ λίγων μηνών ψήφιση νόμου που υποχρέωσε τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς να ονομάζουν, πλέον, το παραδοσιακό ‘τσίπουρο’ και την ‘τσικουδιά’ ως ‘παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων’, έρχεται τώρα, με νέες ρυθμίσεις, να επιβάλει υπέρμετρους, αιφνιδιαστικούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς που σκοπό έχουν την περαιτέρω ναρκοθέτηση της συμμετοχής των αμβυκούχων και παραγωγών στη διαδικασία της παραδοσιακής διήμερης απόσταξης.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου επεσήμαναν ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η Κυβέρνηση καταργεί ή ανακαλεί έμμεσα τους ήδη αδειοδοτημένους και ογκομετρημένους άμβυκες των παραγωγών, ενώ, εισάγοντας παράλογες απαγορεύσεις, μετατρέπει την αποστακτική διαδικασία σε πιο ενεργοβόρα και λιγότερο αποδοτική σχετικά με την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ειδικότερα, ως προς τον επιτρεπτό μέγιστο χρόνο απόσταξης, οι νέες ρυθμίσεις μειώνουν από 3,5 σε 3 ώρες τη διάρκεια ανά καζανιά, χωρίς να προχωρούν στη διάκριση μεταξύ στεμφύλων και σταφυλιών.
Μετά την εποικοδομητική συνάντηση, η Γραμματέας της Κ.Ο., επεσήμανε τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση επιχειρεί να υψώσει εμπόδια, αποτρέποντας ουσιαστικά τους αμβυκούχους του νομού μας, από το να συμμετέχουν στην παραδοσιακή αποστακτική διαδικασία. Πριν λίγους μήνες, η άδικη κυβερνητική πολιτική τους απαγόρευσε να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ονομασία ‘τσίπουρο’ και ‘τσικουδιά’, αναγκάζοντάς τους να τα ονομάζουν πλέον «παραδοσιακά αποστάγματα διημέρων».

Σήμερα, με τις νέες προβλέψεις, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των αμβυκούχων, θέτοντας παράλογους περιορισμούς, χωρίς καμία δικαιολογία, με μόνο σκοπό την ολική εξαφάνισή τους.

Είναι γεγονός ότι οι μικροί αμπελουργοί του νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, δεχόμενοι πολλαπλά χτυπήματα από την υγειονομική, οικονομική και κλιματική κρίση.

Προσωπικά, με διαρκείς παρεμβάσεις μου, ζήτησα από την Κυβέρνηση να ακούσει και να σεβαστεί τα αιτήματα των μικρών αμπελουργών της Θεσσαλίας. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εναντιώθηκε στην υποχρεωτική αλλαγή της ονομασίας του ‘τσίπουρου’ και της ‘τσικουδιάς’, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία, δυστυχώς, δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση.

Η στάση μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ακλόνητη: δεν συμφωνούμε με καμία πολιτική που στοχοποιεί τους μικρούς διήμερους αμπελοκαλλιεργητές και εμποδίζει την διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος που αποτελεί, για τον τόπο μας, άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Να δοθεί η δυνατότητα χρονικά, να παράγουν ποιοτικά προιόντα οι παραγωγοί μας και να δοθούν κίνητρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ