Την πρόθεσή του να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.
Το σχετικό σχέδιο οδηγίας για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης στοχεύει σε «νοικοκύρεμα» των πρακτικών αυτών από τα κράτη-μέλη, σε βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την ανάθεση τέτοιων συμβάσεων.
Οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν αφορούν στο ότι το πλαίσιο που σχεδιάζεται να επιβληθεί με την οδηγία είναι τέτοιο που εμμέσως παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιήσουν τις εταιρείες ύδρευσης, θεωρώντας το είτε ευκολότερο, είτε με ισχυρότερη νομική υπόσταση.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει όμως ότι δεν πρότεινε να ασκηθεί πίεση ή ενθάρρυνση για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, και ότι ο χειρισμός δημόσιων υπηρεσιών εναπόκειται πάντα στο κάθε κράτος-μέλος -«και έτσι θα παραμείνει».
«Εδώ και μήνες υπάρχουν αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό από την πίσω πόρτα, μέσω της πρότασης επί των Παραχωρήσεων», αναφέρει ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, βεβαιώνοντας ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια πρόθεση, ουδέποτε ήταν αυτή η πραγματικότητα».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Right2water, που πραγματοποιεί εκστρατεία πάνω στην πλατφόρμα να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα η ύδρευση και η αποχέτευση, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.471.042 υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
Η Right2water στέκεται, επίσης, δίπλα στο κίνημα πολιτών «Κίνηση 136» για την προσπάθεια να κρατήσουν τις εταιρίες ύδρευσης σε δημόσια χέρια στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ο Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες διευκρινίσεις εκ μέρους της Κομισιόν παραμένει ευρέως η αντίληψη ότι η Ένωση επιχειρεί να πιέσει προς ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ύδρευσης.
Ο επίτροπος επισημαίνει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομικό σκέλος του σχεδίου οδηγίας και τη συμβολή όλων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την κρίση του το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό για όλους και δεν παρέχει τις εγγυήσεις που αναμένουν οι πολίτες, εξ ου και ως καλύτερη λύση εισηγείται την εξαίρεση του νερού από το σχέδιο οδηγίας.
Σχετική πρόταση πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τους έτερους κοινοτικούς επιτρόπους.
«Είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες» αναφέρει ο επίτροπος, συμπληρώνοντας πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τους λόγους «που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους».
«Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή [τους] ακούει» υπογραμμίζει.