ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΆΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΗΛΩΝ, ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, κατέθεσε στις 07/10/2022 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: “Για ποιον λόγο το ΥΠΑΑΤ καταργεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κελύφη σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027”.
Στην Ερώτησή της, η κ. Άννα Βαγενά σημείωσε τα εξής:

«Ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 βρίσκεται στην τελική του φάση για έγκριση, και ενώ για την ελληνική γεωργία προβλέπονται 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, μια σειρά προϊόντα φαίνεται να μένουν έξω από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που σκοπό τους έχουν ειδικά την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου γεωργικού τομέα που αντιμετωπίζει προβλήματα, που αν παραμείνουν, θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη και αφανισμό της παραγωγής, επηρεάζοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές και θα βάλουν σε κίνδυνο την επιβίωση των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη.

Για ποιο λόγο λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου, που αρχικά θα συμπεριλάμβανε 19 τομείς στη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα εξαιρεί από αυτήν τα μήλα που δεν ανήκουν στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα;

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγιάς, κάτι τέτοιο θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση της περιοχής, όπου οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια είναι ήδη αγανακτισμένοι που τα μήλα τους δεν εντάχθηκαν ούτε στα προϊόντα που πήραν κορωνοενισχύσεις. Η κυβέρνηση αντί να διορθώσει αυτήν την αδικία σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα μία αδικία για τα μήλα Αγιάς.

Και στην προηγούμενη περίοδο, 2015-2020, τα μήλα είχαν εξαιρεθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά με τη δυνατότητα που έδωσε ΕΕ να προστεθούν νέα προϊόντα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας πρόσθεσε και τους μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι για πρώτη φορά πήραν κοινοτική ενίσχυση, που εκτός από αφορολόγητη, ήταν και ένα σημαντικό βοήθημα, από 47, 1 ευρώ ανά στρέμμα το 2017 μέχρι 45,4 ευρώ ανά στρέμμα το 2019. Τα ποσά αυτά μάλιστα, αποτελούν το 15-20% του καθαρού εισοδήματος του μηλοπαραγωγού ανά στρέμμα και είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα τώρα που οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, η έκρηξη του κόστους παραγωγής και η τεράστια πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, μαζί με την αφαίρεση και της λιγοστής ενίσχυσης στο πετρέλαιο κίνηση αυξάνουν τα κόστη κατακόρυφα.

Ακόμα, οι καρποί με κέλυφος, τα ροδάκινα και τα μήλα είναι εξαγωγικά προϊόντα και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, άρα υπάρχει ανάγκη για συνεχόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν, το ΥΠΑΑΤ προτείνει την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε αυτά τα προϊόντα; Ποιους τομείς και ποια συγκεκριμένα προϊόντα προβλέπετε να εντάξετε, κ. Υπουργέ, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της περιόδου 2023-2027 και ποιος θα είναι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για αυτές;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ