Στους δρόμους ξαναβγήκαν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση. Αυτήν τη φορά ξεσηκώθηκαν οι μηλοπαραγωγοί.
Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, κυρίως μηλοπαραγωγοί, από τα χωριά του Δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, πραγματοποιώντας μια μαχητική κινητοποίηση, διεκδικώντας το αυτονόητο: Να πουλάνε τα προϊόντα που παράγουν σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα μεροκάματο, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να δουλεύουν στα χωράφια τους.
Ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κόψει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
Με παρακαταθήκη τη μαζική τους συμμετοχή, αλλά και τις κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, έστειλαν το μήνυμα ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, σε συντονισμό με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.
Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η χρονιά φέτος δεν βγαίνει γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε, αφού χαρακτηριστικά θέλουμε 8 κιλά μήλα για να αγοράσουμε ένα λίτρο πετρέλαιο, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα τριπλασιάστηκε και επειδή οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Και ειδικά στα μήλα, αυτό δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο στο ρώσικο εμπάργκο που υπάρχει από το 2014, μόνο στα capital control στην Αίγυπτο, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι, με τις πλάτες και τους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα κι άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ήρθε πριν λίγες μέρες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, αλλά και άλλα προϊόντα όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια. Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον ως το 2027, φέτος, με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει».
Μιλώντας για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι αγρότες, τόνισε: «Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο δίκιο και τη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες, είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δεν φεύγουμε από αυτό τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας. Διεκδικούμε την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός μας από την κυβέρνηση, να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια. Να βρουν τα κονδύλια που απαιτούνται. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες».
Τα αιτήματα των αγροτών
- Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κΚυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
- Απαιτούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας.
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Κείμενο – φωτο: 902.gr