Το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας υποδέχεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με γιορτινή διάθεση. Έτσι σχεδίασε και υλοποιεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού σχολείου (6 – 12 ετών).
Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χρώματα και αρώματα των Χριστουγέννων» παρουσιάζει τις γιορτές του Δωδεκαημέρου με έμφαση σε χριστουγεννιάτικα θέματα από τη λαϊκή μας παράδοση, όπως οι κλαδαριές- φωτιές, το Χριστόψωμο, οι καλικάντζαροι, η ελληνική διακόσμηση- στολισμός, τα κάλαντα.
Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χρώματα και αρώματα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων» παρουσιάζει τις γιορτές του Δωδεκαημέρου με έμφαση στα ήθη και έθιμα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, όπως η βασιλόπιτα, οι μεταμφιέσεις, τα λουγκατσάρια, ο αγιασμός των υδάτων, τα κάλαντα.
Τα προγράμματα βασίζονται στις αρχές της ενεργητικής μάθησης και στόχος είναι τα παιδιά να παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στην άρτια εξοπλισμένη αίθουσα «Ζήνα Πατέρα.
Οι κυρίες που οργανώνουν και υλοποιούν τα χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΛΕΛ, οι κκ Σούρλα Παναγιώτα, Καραμανώλη Ουρανία, Καρατζά Μαρία, Μπαρμπούτη Αναστασία, Παπαμιχαήλ Αθηνά με συντονίστρια την κ. Κουτρούλη – Ντάκου Αγλαΐα καλωσορίζουν και υποδέχονται στο φιλόξενο περιβάλλον του Λυκείου τα παιδιά για να περάσουν όμορφα και δημιουργικά κοντά στην παράδοσή μας . Παρουσιάζονται παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων, γιορτή που αποτελεί κορυφαίο γεγονός της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο.
Τα έθιμα αυτά τα συναντάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου. Το Δωδεκαήμερο είναι το διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Φώτα και περιλαμβάνει τις τρεις μεγάλες γιορτές , Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα . Στο διάστημα αυτό υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται από ένα κράμα πανάρχαιων αντιλήψεων των Ελληνιστικών χρόνων , του εορτολογίου της Ελληνορωμαϊκής εποχής αργότερα και του Χριστιανισμού που επικρατεί .Στο Δωδεκαήμερο γίνονταν τα περισσότερα δρώμενα σε όλη την Ελλάδα , από τα δικά μας Ρουγκάτσια έως τα καρναβάλια στο Ξυνό Νερό Φλώρινας ή στα καρναβάλια στο Μοναστηράκι Δράμας ή στους Αράπηδες της Νικησιανής Καβάλας.
Τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα θα γνωρίσουν τόσο αυτά τα έθιμα που πραγματοποιούνται και στις μέρες μας ,όσο κι εκείνα που έχουν εκλείψει .Η παρουσίαση των εθίμων αυτών γίνεται με τη χρονολογική σειρά που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των ημερών. Τα παιδιά πληροφορούνται για το συμβολισμό των εθίμων, παρακολουθούν πλούσιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αλλά δημιουργούν και τις δικές τους κατασκευές εμπνευσμένες πάντα από την τελετουργία των εορταστικών ημερών.
Ευχετήριες κάρτες, χριστόψωμο, παραδοσιακά στολίδια, ημερολόγια κ.α. Και βέβαια τα παιδιά μαθαίνουν κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Είναι ένα όμορφο ταξίδι στην παράδοση με σεβασμό στα έθιμα των ημερών.