Ο Δήμος Τυρνάβου και το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L με έδρα την Λάρισα προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Οπως αναφέρεται στο μνημόνιο που πήρε χθες το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου, σκοπός της συμφωνίας είναι, κατά κύριο λόγο, η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου Τυρνάβου, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών και η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Νόμο 4830/2021 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή με όποια μορφή και σχήμα.
Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η συνεργασία των δύο συμβαλλομένων για την περισυλλογή, τη σήμανση και καταγραφή των ζώων, τον αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και την στείρωση αυτών και η προώθηση τους για υιοθεσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Επίσης η ενημέρωση των δημοτών για τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου καθώς και η συνεργασία με τους φορείς ελέγχου και εφαρμογής του ν. 4830/2021 .
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α) Περισυλλογή, σήμανση και στείρωση αδέσποτων ζώων
Βάσει της νομοθεσίας την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς την έχει ο Δήμος Τυρνάβου, ο οποίος μπορεί να συνεπικουρείται από τα φιλοζωικά σωματεία. Για τον λόγο αυτό συγκροτείται και η 5μελής εκ του νόμου επιτροπή τα μέλη της οποίας παρακολουθούν όλα τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τόσο ο Δήμος Τυρνάβου όσο και το φιλοζωικό σωματείο εκπροσωπούνται από εκπροσώπους τους στην 5μελή επιτροπή
Το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων απαρτίζουν άτομα που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία αιχμαλωσίας ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την περισυλλογή απαγορεύεται η κακομεταχείριση των ζώων. Όταν η περισυλλογή των ζώων γίνεται μέσω του φιλοζωικού συλλόγου αυτή διενεργείται από τα μέλη του-εθελοντές και σε συνεργασία με τον Δήμο εντός των ορίων αυτού.
Τα ζώα που θα περισυλλέγονται (και εφόσον δεν πάσχουν από ασθένεια ή δεν προέρχονται από ατύχημα) θα σημαίνονται και θα καταγράφονται στην διαδικτυακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ή στο ΕΜΖ όταν αυτό θα είναι έτοιμο) από πιστοποιημένο κτηνίατρο συνεργαζόμενο είτε με το Δήμο Τυρνάβου είτε με το φιλοζωικό σωματείο και στη συνέχεια θα στειρώνονται, θα αποπαρασιτώνονται και θα εμβολιάζονται. Η στείρωση μπορεί να διενεργείται είτε από κτηνίατρο συμβεβλημένο με το Δήμο είτε από συνεργαζόμενο με το Φιλοζωικό σωματείο κτηνίατρο είτε από κτηνίατρο ομάδας εθελοντών. Σε περίπτωση που υπάρχει χώρος στο καταφύγιο του Δήμου ή σε ανάδοχο του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου τα ζώα οδηγούνται εκεί με σκοπό την υιοθεσία τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας είτε σε καταφύγιο είτε σε ανάδοχο και πρέπει να επανενταχθούν, τα στειρωμένα ζώα δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και μετά από σχετική γνωμάτευση του κτηνιάτρου. Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα ή και από εθελοντές κτηνιάτρους. Σε περίπτωση αλλοδαπών εθελοντών κτηνιάτρων αυτοί έχουν την άδεια να ασκήσουν προσωρινά το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν 4830/2021
Τα στειρωμένα ζώα που φιλοξενούνται σε δομή του Δήμου (καταφύγιο) ή σε ανάδοχο του Δήμου ή του συνεργαζόμενου φιλοζωικού σωματείου μπορούν να δοθούν για υιοθεσία είτε απευθείας από το Δήμο Τυρνάβου είτε από το συνεργαζόμενο με το Δήμο φιλοζωικό σωματείο και την επίβλεψη της ορθής υιοθεσίας έχει το συνεργαζόμενο Φιλοζωικό σωματείο. Σε κάθε περίπτωση τα ζώα σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση που διατηρεί το ΥΠΑΑΤ ή στο ΕΜΖ όταν τεθεί σε λειτουργία, με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και οριστικού ιδιοκτήτη τους. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται «Συμβόλαιο Υιοθεσίας Ζώου» από νέο ιδιοκτήτη και τον Δήμο Τυρνάβου ή το συνεργαζόμενο φιλοζωικό σωματείο (υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται). Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο
Τα αδέσποτα ζώα που δεν υιοθετούνται και βρίσκονται σε φιλοξενία και κρίνονται υγιή μετά από διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών δύναται να επανεντάσσονται στη περιοχή από την οποία περισυλλέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μετά από απόφαση της 5μελούς επτροπής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, στις εγκαταστάσεις ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια
Β) Ενημέρωση πολιτών
Στα πλαίσια της προώθησης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, σεμινάρια αντιμετώπισης και χειρισμού αδέσποτων ζώων και άλλα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνονται από το Δήμο σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο και άλλους φορείς κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα μέλη του σωματείου θα συμβάλλουν παρουσιάζοντας κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο Δήμος συμβάλλει με την προώθηση του προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία του δήμου, καθώς και την παραγωγή έντυπου υλικού (φυλλάδια ευαισθητοποίησης) θέτοντας έτσι την βάση για την δημιουργία φιλοζωικής παιδείας.
Η ενημέρωση των δημοτών για τη στείρωση και γενικά τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου θα γίνει μέσω φυλλαδίου που θα επισυνάπτεται στον λογαριασμό ύδρευσης, όπως έχει γίνει σε πολλούς άλλους δήμους. Το φυλλάδιο θα δημιουργηθεί με συνεργασία του δήμου και του φιλοζωικού σωματείου. Επίσης μπορεί να αξιοποιηθούν ραδιοφωνικοί σταθμοί που συνεργάζονται με το Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα καθώς και την μετάδοση ραδιοφωνικών μηνυμάτων φιλοζωικών φορέων για θέματα όπως δηλητηρίαση, εγκατάλειψη κλπ Επίσης για να μειωθούν τα κρούσματα δηλητηριάσεων ο Δήμος Τυρνάβου θα δημιουργήσει (σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο) αφίσα, η οποία θα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου, και θα ενημερώνει τους πολίτες για τις βαρύτατες ποινές που συνεπάγεται η κακοποίηση ζώου.
Τέλος θα διοργανωθεί από κοινού ημερίδα με ευρεία συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, στην οποία θα παρουσιαστούν όλα τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων.