Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης
Άμεση πολιτική απόφαση για την αποκατάσταση της εμφανούς αδικίας και ζημίας των 360 αδιόριστων Ειρηνοδικών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης αναφέρει: «Από την έναρξη λειτουργίας των σύγχρονων Ειρηνοδικών, όπως αυτά προβλέπονται από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από το 1967 μέχρι και σήμερα, οι Ειρηνοδίκες προσλαμβάνονται κατόπιν συμμετοχής σε Διαγωνισμό, εκ του οποίου δημιουργείται ο εκάστοτε πίνακας Επιτυχόντων, ο οποίος παρατείνεται και ισχύει μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι Επιτυχόντες, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους επιτυχόντες των εκάστοτε διαγωνισμών, την εύλογη πεποίθηση του μελλοντικού αλλά και βέβαιου διορισμού τους. Έτσι μέχρι σήμερα, όλοι οι προηγούμενοι πίνακες επιτυχόντων Ειρηνοδικών έχουν εξαντληθεί και έχει διορισθεί μέχρι και ο τελευταίων επιτυχών.
Ειδικότερα, αναφορικά με τον διαγωνισμό έτους 1997, ο πίνακας των επιτυχόντων ίσχυσε έως το 2008 οπότε και εξαντλήθηκε, καθώς το ίδιο συνέβη με τον διαγωνισμό του 2011, η παράταση του πίνακα του οποίου (ΦΕΚ 1046/Γ/2-12-2011), έγινε δύο φορές μέχρι να εξαντληθεί στις 22-7-2014 (ΦΕΚ 946/Γ/22-7-2014) με την ολοκλήρωση της πρόσληψης του συνόλου των επιτυχόντων του εν λόγω διαγωνισμού.
Ανεξήγητα όμως, δεν συνέβη το ίδιο με τον επίμαχο διαγωνισμό Ειρηνοδικών έτους 2014, καθώς, πριν ακόμα εξαντληθεί ο ισχύων Πίνακας επιτυχόντων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2021 προκήρυξε νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή 10 σπουδαστών στο νεοσύστατο τμήμα Ειρηνοδικών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και ήδη μέσα στο 2022, προκήρυξε και τον δεύτερο νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή επιπλέον 16 σπουδαστών, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού, παραβλέποντας παντελώς άδικα τον Πίνακα και τους επιτυχόντες που ανέμεναν βάσιμα τον διορισμό τους.
Συνέπεια της ανωτέρω απόφασης του Υπουργείου, να προβεί σε ανεξήγητη κατάργηση του πίνακα των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του Διαγωνισμού 2014, ήταν να τεθούν εκτός διαδικασίας διορισμού 360 Επιτυχόντες Ειρηνοδίκες, οι οποίοι, μάλιστα όσο ανέμεναν τον διορισμό τους, είτε απώλεσαν το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες, είτε συμπλήρωσαν εν τω μεταξύ το ηλικιακό όριο των 40 ετών, με συνέπεια να μην δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου σε άλλο διαγωνισμό.
Οι 360 επιτυχόντες του διαγωνισμού 2014, υπέστησαν την ανωτέρω άδικη και μη σύννομη συμπεριφορά εκ του αρμόδιου Υπουργού, η οποία συνιστά βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς τους, αφού υπέστησαν ζημία προσωπική, επαγγελματική και προσωπική και αναζητούν την πολιτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι χειρισμοί του οποίου, στερούνται νομιμότητας και διαφάνειας, και διαπνέονται από απόλυτη πολιτική σκοπιμότητα.
Επειδή, η κατάργηση του πίνακα επιτυχόντων χωρίς εξάντληση των επιτυχόντων, και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη νέων Ειρηνοδικών, συνιστά ευθεία προσβολή των συνταγματικών αρχών της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη διοίκηση, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της αρχής της ισότητας των πολιτών και της ίσης μεταχείρισης.
Επειδή δημιουργούνται εύλογα υπόνοιες για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετούσε η προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για την κάλυψη συνολικά 26 θέσεων Ειρηνοδικών, όταν ήδη τελούσε σε εκκρεμότητα ο διορισμός επιτυχόντων Ειρηνοδικών από προηγούμενο διαγωνισμό. Ε
Επειδή οι διοριστέοι απόφοιτοι της Σχολής είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις υφιστάμενες ανάγκες των Ειρηνοδικείων και ουσιαστικά αποτελούν “προπέτασμα καπνού” .
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέτασσαν τη δημιουργία σχολής ειρηνοδικών και που δικαιολογούν ή καθιστούν αναγκαία την κατάργηση του ισχύοντος πίνακα επιτυχόντων διαγωνισμού έτους 2014 κατά παράβαση των ως άνω Αρχών ;
2. Υπάρχει πολιτική βούληση, ανεξάρτητα από την ίδρυση της Σχολής Ειρηνοδικών, να αποκατασταθεί η ζημία και η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι 360 αδιόριστοι Ειρηνοδίκες.»