ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 1η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας»: Αυτό είναι το μήνυμα που ακούγεται σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους και τις σχολές μπροστά στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για Τετάρτη 1 και αύριο Πέμπτη 2 Φλεβάρη.
Τα στοιχεία της συμμέτοχής μέχρι στιγμής είναι:

✅ 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Στην απεργία συμμετέχουν και όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών.

✅ Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Στην Λάρισα με την παρέμβαση του ΠΜΣ έχουν ακυρωθεί 2 live και ένα DJ set σε μαγαζιά της πόλης μέχρι στιγμής. Έχουν γίνει επίσης παρεμβάσεις ενημέρωσης σε διάφορα μουσικά σχήματα, σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, στο Μουσικό Σχολείο, στο ΔΩΛ, στο Θεσσαλικό Θέατρο.

✅ Μουσικοί σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεσή τους να απεργήσουν, ενώ ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας από τα μεγαλύτερα της χώρας πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Επίσης το Εργαστήρι Παραδοσιακής – Λαϊκής Μουσικής “Μελωδία”, τμήματα μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο και στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας, τα Εργαστήρια από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, η μουσική σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, Μουσική Σχολή Δήμου Τυρνάβου η Φιλαρμονική καθώς και ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών της Φιλαρμονικής Τυρνάβου ενώ ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρισας έχει δηλώσει εξ αρχής την στήριξή του στις κινητοποιήσεις. Επίσης κλείνουν τμήματα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι στιγμής το Δημοτικό Ωδείο Πάρου, το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, το Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας.

✅ Από τον χώρο του χορού: Το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού και η ομάδα ανεξάρτητων καθηγητών στο χώρο του χορού από την Θεσσαλία καλούν στην 48ωρη Απεργία. Απόφαση για απεργία έχουν πάρει οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του Δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας. Επίσης έχουν πάρει απόφαση οι σχολές: «Σχοινοβάτης – Έκφραση», η Σχολή Μπαλέτου Μαρίας Δαλαμάγκα, το MSBalletSchool, Τμήματα χορού της Βασιλικής Σαγόνα και της Ρούλας Καραφέρη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα γνωρίζουμε για την ερασιτεχνική και ανώτερη σχολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Βέροια την σχολή της Σοφίας Αντωνιάδου όπως και το Διεθνές Κέντρο χορού και θεάτρου Μήλου.

✅ Όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις. Στην Λάρισα έχουν πάρει αποφάσεις οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου για ακύρωση της παράστασης την Πέμπτη. Επίσης οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τεχνών, όπως και το ίδιο το θέατρο συμμετέχουν και στηρίζουν την Απεργία.

✅ Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν δεκάδες καλλιτεχνικά Σωματεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (τα οποία καλούν και σήμερα Τετάρτη 1 Φλεβάρη σε κινητοποίηση στις 18.30 έξω από το φουαγιέ του Θεάτρου στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Στ. Νιάρχος), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού – ΟΤΑ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κ.α., ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 3ωρη διευκολυντικη στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φλεβάρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Και το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.) για τις 1 και 2 Φλεβάρη και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες συμπληρωματικές στάσεις εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ.) για όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Την στήριξη και την συμμετοχή της στις διήμερες παγκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις δηλώνει και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στην Λάρισα προχωράμε σε συγκέντρωση – συζήτηση σήμερα Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση μπροστά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Επίσης την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, διοργανώνεται ανοιχτή Γενική Συνέλευση από το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται. Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών εδώ και ένα μήνα, προχώρησε στην αρχή της εβδομάδας σε κατάθεση τροπολογίας για το περιβόητο ΠΔ 85/22.

Θεωρούμε βέβαια πως είναι τέχνασμα η εξαίρεση των καλλιτεχνών από το ΠΔ, αφού η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα μας. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ, αλλά προβλέπεται ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με υπουργική απόφαση. Μιλάμε για μια μνημονιακή δέσμευση από το 2015, η οποία έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά είχε διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και μάλιστα αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, που ως τώρα δεν ισχυει.

Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα για ΣΣΕ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν στην τροπολογία, π.χ. όσον αφορά τις τρεις κρατικές ορχήστρες, δεν αναιρούν την βασική κατεύθυνση της τροπολογίας που είναι αντιδραστική.

Η κυβέρνηση καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί με βάση τους προβληματισμούς του ΠΜΣ για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Προφανώς επανέρχεται η σκέψη που σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη υπήρχε, για δημιουργία νέας κατηγορίας για τους καλλιτέχνες ενδιάμεσα του ΔΕ και του ΤΕ. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ.

Οι προσδοκίες τους δεν πρέπει να περάσουν. Η απεργία είναι ένας ακόμα «σταθμός» στη μάχη που δίνουμε. Ένας μεγάλος σταθμός, που από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να μιλάμε για μια μεγάλη συμμετοχή παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που οργανώθηκε.

Με ευθύνη όλων των συλλόγων και των καλλιτεχνικών σωματείων της πόλης μπορούμε αύριο 2/2 να οργανώσουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική συγκέντρωση μπροστά στο Α Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Με τον ΠΜΣ και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία απεργώντας διεκδικούμε:

➤ Άμεση κατάργηση του Π.Δ. 85/22. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

➤ Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.

➤ Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

➤ Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

➤ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους : Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ