Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 -Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»(“Creating inclusive learning environment for students with special needs”), ,που υλοποιεί 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το σχολικό έτος (2020-2021), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η κινητικότητα μαθητών στο σχολείο “Nikola Y. Vaptsarov” στην πόλη Aytos της Βουλγαρίας για το διάστημα 24 έως 27 Οκτωβρίου 2022.
Στην κινητικότητα πήραν μέρος επίσης σχολεία από την Πολωνία(Κρακοβία) και την Ιταλία (Λατέρζα).
Στην 1η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν η κ. Μαγαλιού Ελένη (υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος), ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) και οι μαθήτριες Ρίνη Μαρία, Σπανογιάννη Δήμητρα, Πασάλογλου Σβετλάνα, Οικονόμου Μαρία, Τσικριτσή Κατερίνα και Πατσιαούρα Εφιλένια.
Εκπληρώνοντας τη βασική στοχοθεσία του έργου που είναι η δημιουργία υποστηρικτικού και δημιουργικού περιβάλλον μάθησης για μαθητές με ειδικές ανάγκες, η βελτίωση της μνήμης τους, της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης τους καθώς η δημιουργικότητα τους, οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ομαδικά, διδάχτηκαν βιωματικά, περιηγήθηκαν και θαύμασαν μνημεία και αξιοθέατα μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
To ταξίδι ξεκίνησε με πρώτη στάση στην πρωτεύουσα Σόφια της Βουλγαρίας όπου η ομάδα του 2ου Γυμνασίου συνάντησε την ομάδα του ιταλικού σχολείου και επισκέφθηκαν μαζί μερικά αξιοθέατα της πόλης.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα από την διευθύντρια, τον συντονιστή της βουλγαρικής ομάδας, εκπαιδευτικούς και μαθητές στην είσοδο του σχολείου στην πόλη Aytos, δοκιμάζοντας το ψωμί τους με μέλι, μπαχαρικά και κανέλα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά έθιμα.
Ακολούθησαν δραστηριότητες για να γνωριστούν και να «σπάσουν τον πάγο» μεταξύ τους οι μαθητές και στη συνέχεια παρακολουθήσαν μαθήματα στις τάξεις και εργαστήριο δημιουργικότητας με θέμα τα χρώματα. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας όλες οι ομάδες επισκέφθηκαν στο Εθνογραφικό συγκρότημα «Geneger» στον Αyto και τοπικά μουσεία. Ακολούθησε παράσταση βουλγαρικών παραδοσιακών τραγουδιών και χορών από μικρούς μαθητές του σχολείου.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες του σχολείου και με θερμή υποδοχή από το προσωπικό και τους μαθητές του.
Ακολούθησαν δυο εργαστήρια με θέμα «Τα μαθηματικά, η Ιστορία και τα Αγγλικά για την κατανόηση των σχημάτων» και «Τεχνικές ζωγραφικής» από την καθηγήτρια τέχνης και καλλιτεχνικών του σχολείου. Η μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο μειονοτήτων του Pirne καθώς και στο πολιτιστικό κέντρο και στη βιβλιοθήκη του χωριού. Η βραδιά έκλεισε με ένα υπέροχο δείπνο προσφορά των γονέων και με πολύ χορό στο σχολείο, μαθαίνοντας πολλά για τον βουλγαρικό πολιτισμό, τα έθιμά τους, την τοπική κουζίνα και τον πολιτισμό τους και ανταλλάσσοντας τις κουλτούρες μας.
Τρίτη ημέρα: Επίσκεψη στο γεωλογικό φαινόμενο των ” τριών αδελφών”. Τρεις Ηφαιστειακοί βράχοι δεσπόζουν στο λόφο κοντά στον Αyto. Εκεί πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο τέχνης για μαθητές και δασκάλους. Ακολούθησε επίσκεψη στον τοπικό θεματικό ζωολογικό κήπο με πολλά διαφορετικά και παράξενα ζώα.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νessembar (Αρχαία Μεσημβρία) και Εργαστήριο με θέμα: “Εντοπίζω σημεία τέχνης στο Νessembar με τη βοήθεια του Google earth”. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, επιστροφή στο Μπουργκάς με παιχνίδια στο λιμάνι του, στο πάρκο και στην παραλία του, θαυμάζοντας τη Μαύρη θάλασσα. Υπέροχη γεμάτη μέρα με πολλές δραστηριότητες, εμπειρίες και φιλίες, που ελπίζουμε να μείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο!!! Γιατί αυτό είναι το Εrasmus!!!
Την τέταρτη και τελευταία ημέρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη Σωζόπολη, μια αρχαία παραθαλάσσια πόλη στη νότια βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, γνωστό για το φεστιβάλ τέχνης και κινηματογράφου «Απολλωνία» που πήρε το όνομά του από ένα από τα αρχαία ονόματα της πόλης. Εκεί ξεναγήθηκαν με διαπιστευμένο ξεναγό στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Ακολούθησε Εργαστήριο με θέμα: “Εντοπισμός με τη βοήθεια χάρτη σημαντικών σημείων της πόλης”.
Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής πραγματοποιήσαμε μια στάση στην πόλη Plovdin(Φιλιππούπολη).
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, έχοντας στις αποσκευές τους νέες γνώσεις, πολύτιμες εμπειρίες, όμορφες εικόνες, πολλαπλές και χρήσιμες δεξιότητες, υπέροχες αναμνήσεις και πολλούς νέους φίλους και συνεργάτες.
Όλες οι δραστηριότητες της συνάντησης αλλά και γενικότερα του έργου υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου http://2gym-tyrnav.lar.sch.gr