Η ΔΡΑΣΗ… ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

Μήνυμα του «Συλλόγου γυναικών Τυρνάβου», για την ημέρα της γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου το μακρινό 1897 οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης, απαίτησαν εργασιακή ισότητα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η μέρα αυτή συνδέθηκε με το γυναικείο κίνημα, καθώς παρουσίαζε για πρώτη φορά ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των διακρίσεων και υποστήριζε την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Στις 8 Μαρτίου του 2023, η γυναίκα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα αυτονόητα. Η πολλαπλότητα των ρόλων που αναλαμβάνει έξω και μέσα στην οικογένεια της προσθέτουν ατελείωτες υποχρεώσεις  365 ημέρες τον χρόνο. Η ανισοτιμία με τον άνδρα είναι εμφανής στην οικογένεια, στην εργασία, στις κοινωνικές σχέσεις, στην πολιτική, στην ψηφιακή εποχή, καθώς τα έμφυλα στερεότυπα κυριαρχούν και καθημερινά την οδηγούν στην ανεργία, προωθούν κάθε είδους διάκριση και εκμετάλλευση, οποιουδήποτε είδους κακοποίηση…

Σήμερα, στις 8 Μαρτίου 2023, αλλά και κάθε μέρα, τιμώντας τον αγώνα όλων των γυναικών, αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες ζωής, ισότιμες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, ασφάλιση, εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας. Απαιτούμε και διεκδικούμε ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας και βελτιωμένο σύστημα υγείας για όλους.

Καταδικάζουμε την βία σε κάθε της μορφή, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη γυναικοκτονία. Στεκόμαστε ενάντια στον πόλεμο, που προκαλεί προσφυγιά και πλήττει την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Μόνο μέσα από συλλογική δράση μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να βρούμε λύσεις. Το γυναικείο κίνημα το απέδειξε και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει. Η ιστορία έδειξε, ότι ξέρουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε! Η ηττοπάθεια, ο συμβιβασμός και η υποχώρηση δεν μας ταιριάζουν!

Η δράση… είναι γυναίκα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ