Να σταματήσει να διαχειρίζεται τους Εθελοντές Μακράς Θητείας των Ενόπλων μας Δυνάμεων με επικοινωνιακά τεχνάσματα και να αποκαταστήσει σειρά αδικιών σε βάρος τους, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κόκκαλης εστίασε κυρίως στην τεράστια αδικία που συντελείται σε ότι αφορά τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ, παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων που συντελούν κατάφωρη καταστρατήγηση του νόμου και του συντάγματος.
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Θέλω στην παρέμβασή μου να αναφερθώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αξιωματικούς εθελοντές μακράς θητείας, στο άρθρο 91.
Αναγνωρίζουμε όλοι τον σπουδαίο ρόλο στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, όμως, ο ρόλος αυτών των στελεχών είναι και κοινωνικός. Να θυμηθούμε μόνο την τεράστια συμβολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυσικές καταστροφές, την τεράστια συμβολή στην πολιτική προστασία, την τεράστια συμβολή στις πλημμύρες, στις χιονοπτώσεις. Τότε ακούνε συγχαρητήρια τα στελέχη αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε ακούνε μόνο υποσχέσεις.
Στην πράξη, όμως, δεν γίνονται τα αυτονόητα.
Είμαστε εδώ, ως Πολιτεία, για να διορθώνουμε αδικίες του παρελθόντος, να βελτιώνουμε το υπάρχον πλαίσιο και όχι να χειροτερεύουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή χειροτερεύει η κατάσταση για τα συγκεκριμένα στελέχη, για τους εθελοντές μακράς θητείας. Ενδεικτικό ότι είχε δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποκαλώντας τους μάλλον συγκεκριμένα «εθελοντές μακράς διαρκείας».
Έρχομαι συγκεκριμένα στις αδικίες που έχει το άρθρο 91. Λησμόνησα να το αναφέρω ότι ο βασικός νόμος που προβλέπει τη μισθολογική και βαθμολογική εν γένει πορεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο νόμος 4472 του 2017. Ως Πολιτεία πρέπει να διορθώνουμε τις αδικίες. Διαπιστώνεται συνεπώς με αυτό το άρθρο 91 ότι αποκλείονται αυτά τα στελέχη από τις προβλέψεις αυτού του νόμου, όπου όλες οι κατηγορίες των αξιωματικών που θα προέρχονται από το θεσμό των ΑΣΣΥ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών αποζημιώνονται στη β΄ κατηγορία. Αλλά τους αξιωματικούς των εθελοντών μακράς θητείας συνεχίζει αυτούς τους αξιωματικούς να τους κατατάσσει στη γ΄ κατηγορία, αναγάγοντας τις μισθολογικές κατηγορίες σε πεδίο διαχωρισμού.
Δεύτερον, διαπιστώνεται ότι ήδη υπάρχοντα κλιμάκια της τρίτης κατηγορίας και συγκεκριμένα τα κλιμάκια γ1, γ2 και γ3 που αφορούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή, γίνεται προσπάθεια να βαφτιστούν ως μισθολογική αποκατάσταση των αξιωματικών εθελοντών μακράς θητείας, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για το βαθμό του υπολοχαγού.
Τρίτον, διαπιστώνουμε, ότι γίνεται με αλχημείες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, το βάπτισμα των ήδη υπαρχόντων κλιμακίων της τρίτης κατηγορίας ως δήθεν μισθολογική αποκατάσταση, καθώς επιχειρείται ουσιαστικά η απομείωση και το ψαλίδισμα της δικαιούμενης μισθολογικής τους προαγωγής ως ισότιμους αξιωματικούς, επαναλαμβάνω, ως ισότιμους, έναντι άλλων αξιωματικών μη παραγωγικών σχολών.
Ενδεικτικά, να αναφέρω, τις διαφορές επιγραμματικά στις τρεις κατηγορίες. Ένταξη στη β’ κατηγορία για τα έτη από 30 έτη υπηρεσίας έως στο 35ο 10.000 ευρώ, παραμονή στη γ’ κατηγορία η διαφορά είναι 6.480 ευρώ, παραμονή στη γ’ κατηγορία, που είναι η υπάρχουσα κατάσταση, 3.360 ευρώ.
Ένα επίσης πολύ σημαντικό και αυτό δείχνει την παραβίαση της αρχής της ισότητας εις βάρος αυτών των στελεχών των εθελοντών μακράς θητείας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, ότι τον Νοέμβριο του 2020, αν θυμάμαι καλά, σε σχέδιο τροπολογίας που απέστειλε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, Τμήμα Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού, οι εθελοντές μακράς θητείας εντάσσονται από την ημεροχρονολογία προαγωγής τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού στη β’ κατηγορία. Το ερώτημα είναι, τι έχει αλλάξει τώρα και πηγαίνουν στη γ’ κατηγορία; Εδώ μιλάμε για προφανή παραβίαση του νόμου, αλλά και του Συντάγματος, γι’ αυτό πρέπει να το αποκαταστήσετε, πρέπει αυτή την αδικία να την αποκαταστήσετε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν συν τοις άλλοις και κοινωνικό έργο.
Επίσης, να μου επιτραπεί λίγο να διαβιβάσω τα αιτήματα και το υπόμνημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο οποίο υπόμνημα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται ο διωγμός των ΕΠΟΠ, υπάρχουν απλήρωτα νυχτερινά εδώ και έξι χρόνια και επίσης, η αποζημίωση των εκτός έδρας έχει καθηλωθεί στα 29,35 ευρώ, αντί των 40 ευρώ όπως ισχύει για όλο το δημόσιο.
Τέλος, δίνονται αναδρομικά μόλις από το 2022, ενώ η προαγωγή, ο γενεσιουργός λόγος, έλαβε χώρα το 2019. Γιατί αυτή η διάκριση; Είναι οφειλόμενα ποσά και οφείλει η πολιτεία άμεσα στη καταβολή τους. Συνεπώς, θα περιμένουμε μέχρι και αύριο, την ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου 99, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλήθεια που βρίσκεται και ποια είναι η θέση της για αυτή την κατάφορη αδικία, διαφορετικά, θα επαναλάβω αυτό που είπε και ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών, το στέλεχος του ναυτικού, ότι πρόκειται δυστυχώς για ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εις βάρος των εθελοντών μακράς θητείας.