Ερώτηση του Β. Κόκκαλη στους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Γεωργαντά και Γ. Γεραπετρίτη
Με ποιο τρόπο και βάση ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ολοκλήρωση του δρομολογημένου έργου κατασκευής του φράγματος στα Δελέρια, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Επικρατείας, έχων αρμοδιότητα των Υποδομών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.
Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του που συνυπογράφει και ο βουλευτής κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα μείζονος σημασίας και στα πλαίσια αντιμετώπισης του, ένα από τα έργα που προτάθηκαν ήταν η κατασκευή του Φράγματος Δελερίων στη θέση χείμαρρος «Μπεγδένι». Ήδη από το 2006 η τότε Νομαρχία Λάρισας προετοίμασε τις απαιτούμενες αναγνωριστικές προμελέτες και το 2007 εντάχθηκε και άρχισε η σύνταξη των οριστικών του μελέτων. Σύμφωνα με αυτές, το Φράγμα Δελερίων με την ολοκλήρωσή του δύναται να εξυπηρετεί τόσο τις αρδευτικές ανάγκες 26.000 στρεμμάτων, όσο και τις υδρευτικές και κτηνοτροφικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής των δημοτικών κοινοτήτων Αργυροπουλίου, Δελερίων, Ροδιάς, καθώς και των πόλεων Αμπελώνα και Τυρνάβου.
Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή του φράγματος Δελερίων και στη συνέχεια το 2017 συμπεριλήφθηκε στη Δεύτερη Δέσμη Μέτρων της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού για το Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας (ΦΕΚ Β’ 4682/29.12.2017). Σύμφωνα με την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, για την υλοποίηση του ανωτέρου έργου αρμόδιοι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στην υπ’αρ. ερώτηση 7880/8-7-2021 με θέμα «Ποια η πρόοδος των υδατικών έργων στη Θεσσαλία» την οποία καταθέσαμε οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση του τότε αρμόδιου Υφυπουργού του ΥΠ.Α.Α.Τ κ. Γιάννη Οικονόμου ανέφερε ότι «έργα που αναφέρονται στις δέσμες Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, σημειώνεται ότι έχουν ήδη εγκριθεί από την Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων & Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΑΑΤ, οι χρηματοδοτήσεις 3 Συμβούλων υποστήριξης στην ανάπτυξη αρχικών επενδυτικών σχεδίων (ΑΕΣ) – «Outline Business Case (OBC)» για έργα, τα οποία πρόκειται να διαρθρωθούν και να υλοποιηθούν ως συμβάσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).»
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του Φράγματος Δελερίων και παραμένει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και προθέσεων για μελλοντική ένταξη του έργου στο ΠΑΑ, χωρίς όμως την παραμικρή ύπαρξη δέσμευσης αλλά και συγκεκριμένου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.
Επειδή ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων εξασφαλίζει την ισορροπία των ιδιαίτερα ευαίσθητων φυσικών συστημάτων επηρεάζοντας άμεσα όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική κρίση.
Επειδή η υπεράντληση, η οικολογική υποβάθμιση υδροφορέων ,η υφαλμύρωση και η ερημοποίηση απειλούν την επιβίωση του αγροτικού κόσμου και ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Επειδή η αειφόρος και λογική χρήση των φυσικών πόρων γλυκού νερού δεν αποτελεί απλά κύρια προτεραιότητα αλλά είναι μονόδρομος.
Επειδή για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια της χώρας απαιτείται η διαθεσιμότητα γεωργικής γης σε συνδυασμό με την υδατική της επάρκεια.
Επειδή η υλοποίηση του έργου είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου της περιοχής όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς θα αντικαταστήσει πλήρως τις υπάρχουσες γεωτρήσεις και θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου και όχι μόνο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενεργειών των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του Φράγματος Δελερίων;»