ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Ντόλας υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατά τον Αριστοτέλη, ενεργός πολίτης είναι ο «άριστος» πολίτης. Η πολιτική ενεργητικότητα -με αριστοτελικούς όρους- μεταφράζεται στη συμμετοχή κάθε πολίτη στις αποφάσεις. Είτε με την έννοια του να σκέφτεται και να κρίνει κανείς πολιτικά είτε με τη στενότερη έννοια της ενεργούς συμμετοχής.

Και ενεργός πολίτης είναι τελικά ο μετριοπαθής πολίτης, αυτός που πράττει με ευθύνη. Είναι ο ελεύθερος και αυτόνομος νους, που βοηθά στην κατεύθυνση της πολιτικής αρετής.

Τα τελευταία χρόνια η ηθική και παραγωγική υπόσταση του πολιτικού μας συστήματος δοκιμάζεται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα κλονίζεται. Ο κοινοβουλευτισμός δοκιμάζεται, η δημοκρατία μας αλλάζει σταθερές, η κοινωνική συνοχή δεν θεωρείται αυτονόητη.

Όλα τα παραπάνω τα υποδηλώνει η αποχή των πολιτών, η αδιαφορία, η απαξίωση. Άθελά τους βάλουν κατά της «πεμπτουσίας» της δημοκρατίας: Της ενεργούς πολιτικής συμμετοχής.

Όμως η απραγμοσύνη και η αποστασιοποίηση βοηθούν; Όχι είναι η απάντηση. Η πολιτική, λοιπόν, συμμετοχή αξίζει. Η αξιοπιστία των κομμάτων που βάλλεται -ειδικά από τις νεότερες γενιές- δεν βοηθά τη δημοκρατία. Το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να ωριμάσει. Πιθανώς χρειάζεται και να μετασχηματιστεί.

Οι θεσμοί πρέπει να εμπεδωθούν περισσότερο. Ό λαϊκισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αναχαιτιστεί. Απαιτείται περισσότερη αλήθεια στον δημόσιο λόγο. Απαιτείται η δροσιά νέων πολιτικών πρακτικών.

Αξίζει να συμμετέχουμε όλοι με αλήθεια…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ