ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ

XoreutikoΗ χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, θα μεταβεί στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση της ΄Ενωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας από 17 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου , για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης του Μακεδονικού αγώνα  και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας .

Η ΄Ενωση Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε το 1989 από μερικούς ένθερμους Μακεδόνες που ασχολούμενοι με τα ναυτιλιακά στο Λονδίνο αποφάσισαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να οργανώσουν μια Μακεδονική ΄Ενωση, η οποία δεν θα περιοριζόταν στα γνωστά κοινωνικά πλαίσια, αλλά θα είχε και ευρύτερους σκοπούς. Η ΄Ενωση Μακεδόνων στο Λονδίνο απαριθμεί 200 μέλη και σημειώνει μια εξαιρετική δραστηριότητα  που εντυπωσιάζει με την δυναμική της την Ελληνική παροικία του Λονδίνου.

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών, που έλαβε την εξόχως τιμητική πρόσκληση, έχει πολλές επιτυχίες στο ιστορικό της .  ΄Εσυρε το χορό και διακήρυξε  τη λεβεντιά και τη μεγαλοσύνη της Μακεδονικής ψυχής,  σε σημαντικές διοργανώσεις, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: στην πρωτεύουσα της μουσικής τη Βιέννη, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας το Μόναχο , στην πρωτεύουσα της Ευρώπης τις Βρυξέλλες, σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, στην «Αιωνία πόλη» τη Ρώμη , στην πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου το Βερολίνο και τώρα στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας, το Λονδίνο.

Η χορευτική ομάδα αποτελείται από νέους ανθρώπους με οράματα, με αγάπη και μεράκι για τη μουσική , τους χορούς και τα τραγούδια της Βλάστης   και της Μακεδονίας.

Οι χορευτές του Συλλόγου Βλατσιωτών εκπροσωπούν με τρόπο αυθεντικό τον πλούτο της Μακεδονικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της Βλάστης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βρετανική Πρωτεύουσα , η  αποστολή του Συλλόγου Βλατσιωτών,  θα επισκεφθεί τον « οίκο Γαλάνου», το σπίτι της Βρετανικής Λεγεώνας, που βρίσκεται στην περιοχή της Οξφόρδης .

Ο Βλατσιώτης οικουμενικός ευεργέτης Χριστόδουλος Γαλάνος πλούτισε στην Ταγκανίκα και άφησε τεράστια περιουσία χωρίζοντάς την σε τρία επιμέρους τμήματα, στην  Τανγκανίκια, ανταποδίδοντας στο λαό της όσα κέρδισε εκεί, στην Ελλάδα και στη Βλάστη τη γη που τον γέννησε και στη Αγγλία εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την ειρήνη που επέβαλαν οι ΄Αγγλοι στην Ταγκανίκα και τον ορθό τρόπο ζωής που επικράτησε  εκεί  επί βρετανικής διακυβέρνησης. 

Ο «οίκος Γαλάνου»  ιδρύθηκε και λειτουργεί  με χρήματα του ευεργέτη και  πρόεδρός του είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ  η οποία  παρασημοφόρησε  το Χρ. Γαλάνο με το παράσημο «order of the British Empire» .

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών θα δώσει χορευτική παράσταση στον «οίκο Γαλάνου» τιμώντας τη μνήμη του ευεργέτη  Χρ. Γαλάνου.

Τη μουσικοχορευτική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Γιάννης Βασβατέκης.  Συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Βασβατέκης, η Αντιπρόεδρος Γίτσα Τζαφέτα , η Γεν. Γραμματέας Τάνια Παλαιού, το μέλος του Δ.Σ. Ευθαλία Βακατάρη και πολλά μέλη του Συλλόγου .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ