9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…ΣΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση – κάλεσμα της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας

Κάθε Ελασσονίτισσα και Ελασσονίτης, κάθε φίλη και φίλος της περιοχής, γνωρίζει πολύ καλά την παλιά και βαθιά σχέση της Ελασσόνας με τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Παράδοση. Η σχέση αυτή πήρε νέα δυναμική μορφή με το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που από το 2013 συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή την όμορφη σχέση με τον Πολιτισμό, γεμίζοντας με χρώματα, παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες.

Απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας έτσι με το δικό του τρόπο στον Πολιτισμό και στην αλληλεγγύη των λαών που τόσο χρειαζόμαστε.

Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ εδώ και 46 χρόνια κατάφερε να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας. Ο θεσμός του Φεστιβάλ γίνεται φάρος και ελπίδα, σηματοδοτώντας και προβάλλοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι αν θέλουμε μπορεί να γίνει το τόπος μας, ο Όλυμπος, ένα παγκόσμιο σημείο Πολιτισμού.

Αυτή μας η προσπάθεια χρωματίζεται από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων χορευτικών σχημάτων και οι ήχοι της μουσικής μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μεγάλο όραμα της παράδοσης και του πολιτισμού.

Φέτος, στο 9ο Φεστιβάλ, τιμούμε ένα μακρινό πολιτισμό, τον πολιτισμό του Ισημερινού, και ταυτόχρονα θα έχουμε κοντά μας φίλους και συλλόγους από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Επίσης εστιάζουμε στις εκδηλώσεις για παιδιά με Θέατρο Σκιών, με έκθεση ζωγραφικής αλλά και με μια μοναδική συναυλία με το συγκρότημα STRINGLESS.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, για την αμέριστη συμπαράστασή του στη μεγάλη προσπάθειά μας.

Επίσης το Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Γάτσα για την πολύτιμη βοήθειά του.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας και τέλος, όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.15 μ.μ.
Έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή»
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή Παράσταση.
Συμμετέχουν:
• Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha του Εκουαδόρ (Ισημερινός)
• Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ»
• Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
«Ο Μαγικός Κόσμος της Θάλασσας»
Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος
της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και
της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας
Μέσα από τις υπέροχες ματιές των μαθητριών και μαθητών του εικαστικού εργαστηρίου, υπό την διδασκαλία της Εύας Βασδέκη, Θα ταξιδέψουμε στον ανυπέρβλητης ομορφιάς κόσμο του βυθού των θαλασσών μας. Η έκθεση των μικρών ζωγράφων εστιάζει στα μοναδικά πλάσματα της θάλασσας, στα ψαράκια και όχι μόνο. Πολύχρωμα ψάρια, αλλά και ασπρόμαυρες ζωγραφιές, ακουαρέλες και πόσες άλλες τεχνικές.
Σε μια εποχή στην οποία ολοένα και περισσότερο τονίζεται η σημασία της διάσωσης της φύσης γύρω μας, η έκθεση «ο μαγικός κόσμος της θάλασσας» έρχεται να μας μεταδώσει την χαρά των παιδιών ενώ αποτυπώνουν την ομορφιά του θαλασσινού κόσμου της χώρας μας.
ΜΙΑ ΖΩΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Μικρή ατομική έκθεση της διδάσκουσας Εύας Βασδέκη
Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εικαστικού έργου της υπεύθυνης του εργαστηρίου. Μέσα από ζωγραφιές, χαρακτικά, μεταξοτυπίες και έργα μεικτής τεχνικής, οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το προσωπικό καλλιτεχνικό έργο της Εύας Βασδέκη.
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
“Ο Καραγκιόζης προφήτης”
Θέατρο Σκιών με τον Νίκο Γκουντούρα
Ο Καραγκιόζης, ο ήρωας που μπλέκεται σε κάθε ιστορία. Αυτήν την φορά παρουσιάζεται στον Σουλτάνο ως Προφήτης. Για να δούμε… Θα καταφέρει να τον ξεγελάσει;….

Ο Νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Γκουντούρας με καταγωγή από την Κρανέα Ελασσόνας, από την ηλικία των τεσσάρων αγάπησε το θέατρο σκιών. Σήμερα στα είκοσι-τρία του ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.30 μ.μ.
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή Παράσταση.
Συμμετέχουν:
• Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha του Εκουαδόρ (Ισημερινός)
• Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας
• Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το συγκρότημα Μουσικό πολυφωνικό συγκρότημα Stringless / Στρίγγλες.

Οι Stringless, το a cappella σύνολο από τη Θεσσαλονίκη μετρά δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Έξι γυναίκες τραγουδούν και ανιστορούν όλες εκείνες τις στιγμές που τις έδεσαν μαζί. Το μοίρασμα τους γίνεται με μοναδικό όργανο τη φωνή και τους ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα, αυτό που ξέρει πιστά να εκφράζει τα βάθη της ψυχής.

Ένα μοίρασμα από γυναίκες καλλιτέχνες και ένα «στρίγκλισμα» που ίσως μας κάνει να καταφέρουμε να ξυπνήσουμε μέσα μας, ό,τι βαθιά έχει αποκοιμηθεί κι έχει ανάγκη να ξανανθίσει . Δέκα χρόνια δημιουργίας και έκφρασης ξετυλίγονται μέσα από ένα ρεπερτόριο και μια σκηνική παρουσίαση που είναι καθαρά γυναικεία θεώρηση των πραγμάτων. Η πολυφωνία λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Χωρίς να θυσιάζεται η μονάδα για χάριν της ομάδας, αλλά αντιθέτως το ίδιο το σύνολο ενισχύει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα της καθεμιάς…

Βάση τους είναι η πολυμορφία, όπως ακριβώς πολύπλευρο είναι και το γυναικείο αρχέτυπο.

Με παλιές όπως και νέες δημιουργίες πρωτόλειων κομματιών που θα συμπεριλαμβάνονται στον επερχόμενο δίσκο τους, οι Stringless τραγουδούν τραγούδια από την παράδοση των Βαλκανίων, την Πίνδο ως τον Καύκασο. Τραγούδια από την αστική μουσική της Ελλάδας, από την οπερέτα, το τανγκό, το swing μέχρι το λαϊκό τραγούδι. Σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, υλικό που άντλησαν από τις συνεργασίες τους επί σκηνής με αγαπημένους καλλιτέχνες όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Ν. Πορτοκάλογλου, η Γιώτα Νέγκα, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου, ο Simone Mongelli, κ.α.

Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012 δίνοντας δύο συναυλίες στο νησί της Ικαρίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «ΙΚΑΡΟΣ». Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελλάδας, καθώς και σε μεγάλαφεστιβάλ τηςWorldmusicτου εξωτερικού(Μαρόκο, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία κ.α).

Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ, τους ModePlagal, την Φωτείνή Βελεσιώτου, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Χριστίνα Μαξούρη, την Μαρία Παπαγεωργίουκαι στην Κρήτηως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης ”Φτυστός ο μακαρίτης” σε σκηνοθεσία του Δημ. Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ,( Θεσσαλονίκη ), σε μουσική της Β. Αλεξίου και Ελ. Μουρατίδου.
Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου ”Η Αθήνα γιορτάζει”, τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Β. Λέκκα, Ελ. Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γερασ. Ανδρεάτοκαι Ν. Πορτοκάλογλου. Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.

Κατά το διάστημα 2014-2016 γυρίστηκε το μουσικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για τις Stringless, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έκτοτε το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Έχουν συμμετέχει σε τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές όπως «Το αλάτι της γης» και «Σύγχρονοι παραδοσιακοί μουσικοί» .

Δισκογραφικά οι Stringless εξέδωσαν την πρώτη του δουλεία τον Φεβρουάριο του 2018 από την outlandish recordings. Επίσης συμμετείχαν στον δίσκο Bodyterranean του Simone Mongelli, όπως και σε δυο Single με τους Ευγένιο Δερμιτάσογλου, Blues Wire, Αργύρη Μπακιρτζή και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Μέλη συγκροτήματος: Αλμπένα Κούτοβα, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αλεξίου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή, Δωροθέα Μιχαήλ
facebook: https://www.facebook.com/stringlessvocalgroup
instagram: https://www.instagram.com/stringless_vocals/
youtube: Stringless Official – YouTube

ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
Ιδρύθηκε το 1977 με κύριο σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελασσόνας. Η κυριότερη δράση του συλλόγου είναι το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που από το 1978, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα ελληνικά “χρώματα” σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει την ομάδα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναγνωριστεί με κολακευτικές κριτικές των ειδικών και με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία (9 φορές), Λευκορωσία (2 φορές), Βουλγαρία (2 φορές), Πορτογαλία (2 φορές), Ιταλία (3 φορές), Γερμανία (3 φορές), Τουρκία (2 φορές), Βέλγιο (2), Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Δημοκρατία της Τσεχίας. Το 2018 συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στο Lublin της Πολωνίας, το 2019 σε διεθνή φεστιβάλ στο Αίγιο και στο Pirot της Σερβίας, το 2022 σε διεθνή Φεστιβάλ στο Ζάγκρεπ της Κροατίας και στο Λούτσινετς της Σλοβακίας και φέτος εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας- Festival of the Hearts και στο Cacak, EthnoFest της Σερβίας.
Εκτός από τμήματα παραδοσιακών χορών, υπάρχουν τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού και εικαστικών.

Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe – Ecuador

Το παραδοσιακό λαϊκό συγκρότημα Cuniburo ιδρύθηκε το 1992 διευρύνοντας τις μελέτες του στην παραδοσιακή ενδυμασία από τον Ιούλιο του 2009, οπότε και συγκροτήθηκαν ομάδες νέων που σύντομα εξειδικεύτηκαν στην τέχνη του χορού και της μουσικής.
Στο συγκρότημα συμμετέχουν άνθρωποι προερχόμενοι από πολλές περιοχές του Ecuador, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Quito (Κίτο).
Το σχήμα Cuniburo είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από το μουσικό συγκρότημα Nanpi Music Project και το συγκρότημα Alpamanta που φροντίζει τον χορευτικό χώρο, δύο ξεχωριστές ομάδες που ενώνονται με μοναδικό σκοπό να κάνουν γνωστή την πολιτιστική τους ταυτότητα στον κόσμο, μέσα από εθνικές και διεθνείς περιοδείες.
Για την προσπάθειά τους συνολικά έχουν αναγνωριστεί ως μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού για την Unesco και εκπρόσωποι του Ισημερινού στην Παγκόσμια Ένωση Τεχνών και Παραστάσεων (WAPA).

Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ»
Ο πολιτιστικός σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ» ιδρύθηκε το 1977 με πρωταρχικό στόχο την ίδρυση μουσείου στη Βεργίνα, έτος στο οποίο ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους των Αιγών. Το όνομά του οφείλεται στο όνομα της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων ‟ΑΙΓΕΣ” που βρισκόταν στη Βεργίνα.
Ο σύλλογος σήμερα έχει τμήματα χορευτικών (ντόπιων και ποντιακών), τμήμα χορωδίας, τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, τμήμα ζωγραφικής, τμήμα ρομποτικής και τράπεζα αίματος. Στα τμήματα συμμετέχει όλος σχεδόν ο μαθητικός πληθυσμός του χωριού, καθώς και αρκετοί ενήλικες, κυρίως στα χορευτικά και στη χορωδία. Δραστηριοποιείται επίσης σε πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, επιδιώκοντας γενικότερα την επικοινωνία με πολιτιστικά, μορφωτικά και λαογραφικά σωματεία και οργανισμούς. Κυρίαρχες εκδηλώσεις για το σύλλογο και τον τόπο μας είναι η «γουρουνοχαρά (χοιροσφάγια) και τα ρουγκάτσια» που γίνονται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων καθώς και οι εκδηλώσεις την ημέρα του πανηγυριού στις 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της προστάτιδας του χωριού Αγίας Παρασκευής. Επίσης στηρίζει εκθέσεις δημιουργικού ενδιαφέροντος, επιδιώκοντας τη συμμετοχή και την επαφή του μαθητικού πληθυσμού με δημιουργικές ενασχολήσεις.
Συμμετέχει με τα τμήματα της χορωδίας και των χορευτικών σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης
Ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και έχει συμπληρώσει 70 χρόνια δράσης στον τομέα του πολιτισμού.
Αποτελεί πολιτιστικό φορέα της Δεσκάτης με κύριο σκοπό τη διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής με γνώμονα τον σεβασμό ως προς αυτά. Στις 7 δεκαετίες που λειτουργεί έχει διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων, παραστάσεων, ενημερωτικών συναντήσεων και αποτελεί τον θεματοφύλακα της παράδοσης της Δεσκάτης. Οι χορευτικές ομάδες παιδιών και ενηλίκων παρουσιάσαν πολλές φορές την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την κορυφαία στιγμή της παρουσίασης της Αντρομάνας και των ιδιότυπων πασχαλιάτικων χορών και τραγουδιών στο Ηρώδειο, στην Αθήνα, τη συμμετοχή του συλλόγου σε εκπομπές διαφύλαξης της μουσικής παράδοσης σε τοπικά και εθνικά κανάλια τηλεόρασης (ΕΤ1-Αλάτι της γης). Στο ιδιόκτητο κτήριο του συλλόγου “φιλοξενούνται” μαθήματα παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής , συνελεύσεις και συναντήσεις άλλων συλλόγων, ομιλίες, ημερίδες, θεματικές εκθέσεις και την μεγάλη αίθουσά του κοσμεί η πολύ σημαντική συλλογή βιβλίων! Σε αυτό τον χώρο της βιβλιοθήκης “έμαθαν γράμματα” γενιές και γενιές Δεσκατιωτών!
Ο σύλλογος εκδίδει εφημερίδα εδώ και 32 χρόνια (397 τεύχη!)η οποία αποστέλλεται στους Δεσκατιώτες της διασποράς και αποτελεί συνδετικό κρίκο με την πατρίδα. Η εφημερίδα διανέμεται στη Δεσκάτη, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε πάνω από 500 συνδρομητές. Επίσης, έχει εκδώσει σημαντικά βιβλία με την επιμέλεια και την σημαντική συνδρομή του κ, Σπανού Κώστα -ιστορικού και ερευνητή της τοπικής ιστορίας- καθώς και μουσικά CDs με καταγραφές τραγουδιών, χορών, εθίμων κ.α. Αποτελούσε και αποτελεί το “σπίτι” του πολιτισμού και σημείο αναφοράς για την κοινωνία της Δεσκάτης.

Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» δραστηριοποιείται στον Βόλο από το 1981. Ο λόγος της ίδρυσής του, ήταν η αγάπη μας για τον τόπο από τον οποίον καταγόμαστε, αλλά και για τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε για πολλά χρόνια. Μέσα από τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και συμμετέχουμε έχουμε ως καθοδηγητικό κριτήριο, να μεταλαμπαδεύσουμε στα μέλη μας και στους συμπολίτες μας, την αγάπη για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, που συνεχώς βάλλεται τα τελευταία χρόνια.
Αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε το όνομα μας ως «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ», από κάθε ανιστόρητη προσθήκη, από οποιονδήποτε επιθετικό προσδιορισμό και απροκάλυπτο σφετερισμό. Η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, καθώς και η λαμπρή βασιλεία του Φιλίππου και του γιου του Αλέξανδρου, ανήκουν καθαρά στην πολιτιστική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ιστορία του Ελληνισμού. Γιατί όπως έλεγε και ο ΣΤΡΑΒΩΝ : «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Συνεργαζόμαστε και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού μας αλλά και άλλων γεωγραφικών περιοχών εντός και εκτός Ελλάδος. Ανήκουμε στην «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων, αναφερόμενη ως ΠΟΠΣΜ. Δημιουργήσαμε ένα πολυπληθές τμήμα παραδοσιακών χορών (ενηλίκων και παιδιών) και συμμετέχουμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας
Η Μελία είναι ένα χωριό 18 χλμ. έξω από τη Λάρισα, πάνω στον οδικό άξονα της Π.Ε.Λάρισας-Βόλου. Η Κοινότητα Μελίας, ανήκει στο Δήμο Κιλελέρ και η οικονομία της είναι κατά βάση αγροτική. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1981, μετά από πρωτοβουλία φιλοπρόοδων κατοίκων του χωριού. Στόχοι του Συλλόγου μας, η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, η πλατιά διάδοση γνώσεων κάθε επιστήμης και τέχνης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας και συλλογικής ευθύνης, η τόνωση της πνευματικής κίνησης του χωριού, η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας και της Δημοκρατίας, η δημιουργική συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο, η σωστή ψυχαγωγία των κατοίκων και τέλος η διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μετά από χρόνια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μια καινούρια ελπιδοφόρα προσπάθεια αναβίωσης του Πολιστικού Συλλόγου Μελίας από μια μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων που είτε διαμένουν, είτε κατάγονται από το χωριό. Στα πλαίσια της δράσης του συλλόγου μας εντάσσεται και η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι 6 .Τα τμήματα παραδοσιακών χορών είχαν την ευκαιρία στους περίπου 15 μήνες λειτουργίας τους να δώσουν μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ και του ευρύτερου Νομού Λάρισας, σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες Περιφέρειες, όπως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ επίκειται και η συμμετοχή μας τον Οκτώβρη σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
και του Δήμου Ελασσόνας
Επικοινωνία: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας,
Κ. Οικονόμου 71-73 – 402 00 Ελασσόνα
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σαμώτας Ιωάννης – Τηλ:6974550560
www.laografiki.gr – Email: laografiki@gmail.com
Facebook: Laografiki Elassonas
Festival Facebook: FestStouOlympoutinAylh
Twitter: Laografiki Elassonas
Instagram: laografiki_elassonasgr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ