ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με αφορμή τον «μαϊμού» απολογισμό του Ν. Μαλάκου

syspΤρία χρόνια περίπου, από τις τοπικές εκλογές και την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» επέλεξε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Μαλάκος, να κάνει δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες σε σχέση με τον χρόνο και τον τρόπο που αυτός πρέπει να πραγματοποιηθεί, ευελπιστώντας ότι έτσι θα στριμώξει την αντιπολίτευση και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τον συγχωρούμε γιατί είναι αφελής.

Αγαπητοί συνδημότες,

Με τον σημερινό απολογισμό επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η εκτίμησή μας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Έρχεται να συνδράμει το κεφάλαιο στην επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος του λαού.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έχει αποστολή την υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, η οποία εκφράζεται με την λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων με την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγησης και ενσωμάτωσης εργαζομένων και εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή την στρατηγική υπηρέτησε με συνέπεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν αναιρούν τον κανόνα, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή στο Δήμο Τυρνάβου, με την συναίνεση στις περισσότερες των περιπτώσεων και της μείζονος αντιπολίτευσης που πρόσκειται στη Ν.Δ.

Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έχει προσαρμόσει ήδη τις δομές σε επίπεδο δήμου στη βάση των παρά κάτω επιδιώξεων:

– Διευκολύνει, επεκτείνει και ενισχύει την επιχειρηματική δράση (π.χ ανακύκλωση) εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Ο δήμος  λειτούργησε ως φορέας ενός περιορισμένου « πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών» (κοινωνικό παντοπωλείο, μοίρασμα τροφίμων κ.ά) για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα. Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις.

– Περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήδη στο δήμο μας υπήρξαν περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 30% το 2012 με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος. Η επαναξιολόγηση δαπανών που θα γίνεται κάθε χρόνο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και αυξάνει τα ‘’ίδια’’ έσοδα των δήμων που προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού. Η περιβόητη ‘’ εξοικονόμηση’’ πόρων έρχεται να προστεθεί στα περίπου 9 δις ευρώ των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων των προηγουμένων ετών και τα οποία «κούρεψαν» στο 1,7 δισ. με την σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ και δημοτικών αρχών.

Η δραστική μείωση των πόρων, οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών, η δραστική μείωση του προσωπικού για φέτος και τα επόμενα χρόνια που θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων, θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση και την παρά πέρα ιδιωτικοποίηση και επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.

Μπροστά στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν, ο εργατόκοσμος, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρξει αναμονή ή απαντοχή στις δήθεν διεκδικήσεις του δημάρχου. Ένα παράδειγμα που θα αναφέρουμε δείχνει την διάσταση λόγων και έργων. Ενώ από την μια έκλεινε με απορρυματοφόρο την είσοδο της εφορίας, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμό της και τη μεταφορά της στη Λάρισα, την ίδια στιγμή αναζητούσε και διαπραγματευόταν σε πιο χώρο θα λειτουργήσει το φορολογικό ΚΕΠ. Οποία υποκρισία.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Οι εργατουπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι , τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα χέρια τους. Στα επείγοντα προβλήματα σήμερα της λαϊκής οικογένειας με ενιαία οργάνωση και πάλη να απαιτήσουν και να κάνουν σημαία τους στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές τα παρά κάτω:

1. Άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και των υπηρεσιών τους με φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Διεύρυνση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων και μόνιμο προσωπικό.

3. Κανένας ιδιώτης στις υπηρεσίες των δήμων, έξω οι Μ.Κ.Ο. Όχι στη βάρβαρη εκμετάλευση των απολυμένων και ανέργων.

4. Τα πακέτα χρηματοδότησης των ΕΣΠΑ να στηρίξουν αποκλειστικά και μόνο τις δημόσιες κοινωνικές δομές, να φύγουν από τη μέση οι ιδιώτες που τα λυμαίνονται σήμερα.

5. Καμιά απόλυση, καμιά εφεδρεία, να μονιμοποιηθούν επιτέλους όλοι οι συμβασιούχοι.

6. Να εξαιρεθούν οι δήμοι και οι δημόσιες δομές Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.

7. Μισθούς και μεροκάματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

8. Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων των αυτοαπασχολουμένων, που κλείνουν τά μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ