«ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ!»

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μετά από επίσκεψη στη συνοικία του Αγίου Θωμά

Την Δευτέρα 18/9 πραγματοποιήθηκε περιοδεία από κλιμάκιο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στην συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα που έχει χτυπηθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες ενώ υπήρξε συνάντηση με την επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών της συνοικίας. Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις συναδέλφων μουσικών που έχουν υποστεί ζημιές.

Στην συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με την συμμετοχή του Κώστα Σταυρόπουλου, γεν. γραμματέα της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Την συζήτηση απασχόλησαν οι συνέπειες της βιβλικής καταστροφής στην Θεσσαλία, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μας με τον νέο νόμο Γεωργιάδη, περιεγράφηκε γλαφυρά η καθημερνή μάχη της μεγάλης πλειοψηφίας των καλλιτεχνών για το μεροκάματο, η ανάγκη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας σε μια σειρά χώρους.

Τον τόνο στην συζήτηση έδωσε το ερώτημα «Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;» καθώς και τα συμπεράσματα από την πολιτική που βάζει απέναντι τις ανάγκες των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με την στήριξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ακόμη κουβεντιάστηκαν συμπεράσματα από την δράση του Παραρτήματος το προηγούμενο διάστημα, οι δράσεις αλληλεγγύης του τελευταίου διαστήματος καθώς και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα οργανωθούν με βάση τις εξελίξεις. Η μουσική εκδήλωση του Παραρτήματος που αναβλήθηκε τον Ιούλιο επαναπρογραμματίστηκε με νέα μορφή και με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε είναι:

1. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους όπως και για τους φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία της πόλης, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!

2. Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.

3. Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

4. Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.

5. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

6. Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

7. Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

8. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

9. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.

10. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

11. Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, Αγ.Θωμά, Ν.Σμύρνης, Αγ.Γεώργιου Οδ.Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.α.

12. Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

13. Να στηριχτούν πολύπλευρα και να αποζημιωθούν στο 100% οι καλλιτέχνες που έχουν χάσει μουσικά όργανα, studio, εξοπλισμό ακόμη και μεροκάματα για εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν από τις καταστροφές.

14. Να μην ψηφιστεί και να παγώσει ο νέος νόμος έκτρωμα της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το 13ωρο που διαλύει περεταίρω τα δικαιώματα του μουσικού.

15. Ενίσχυση όλων καλλιτεχνικών δομών στους δήμους του νομού χωρίς ανταποδοτικότητα με συμβολική τιμή σε δίδακτρα. Αλλιώς προκύπτει το ερώτημα : Τι θα πρέπει να πληρώσει δηλαδή ένα παιδί από μια οικογένεια που έχασε το σπίτι της στις πλημμύρες; Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι.

Επίσης ζητάμε κάλυψη τώρα όλων των οργανικών θέσεων στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Αποφασίστηκαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος :

• Συνεχίζουμε την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Είναι σε εξέλιξη δράσεις για καθάρισμα σε σπίτια πλημμυροπαθών, διανομή νερού, φαγητού, καθαριστικών κ.α. Βοηθάμε με αυτοκίνητα, βαν και άλλο εξοπλισμό αν υπάρχει ανάγκη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει το λαό»!

• Σε συνεννόηση με τις επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών οργανώνουμε καλλιτεχνικές δράσεις με μουσικά όργανα στις γειτονιές που καθαρίζονται.

• Οι επιτροπές πληγέντων που έχουν στηθεί στις γειτονιές καλούνε την Τρίτη 19/9, στο Δημαρχείο στις 20:00 στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για τις συνέπειες των πλημυρών.

• Πέμπτη 21/9 παίρνουμε μέρος στην συγκέντρωση (10:30 Κεντρική Πλατεία) στα πλαίσια της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας με τα παραπάνω αιτήματα.

• Κυριακή 24/9 στηρίζουμε την πρωτοβουλία που παίρνουν οι μπάντες Basement Brothers, Telma, Leatherhead, High Voltage οργανώνοντας Live στις 20:30 στο Skyland όπου τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

• Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στη Λάρισα για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής μας σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στο δεύτερο θέμα της συζήτησης υπήρξε ενημέρωση για εποχικό βοήθημα των μουσικών καθώς και ο τρόπος που θα δίνονται οι βεβαιώσεις στα μέλη του Συλλόγου. Επίσης έγινε αναφορά στην ανάγκη για οικονομική στήριξη του Συλλόγου ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να διατηρεί ταμείο αλληλεγγύης. Τέλος είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφής νέων μελών καθώς το επόμενο διάστημα βάση καταστατικού θα υπάρχουν αρχαιρεσίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ