Ένα πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην εκπαίδευση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, σε συνεργασία με την εναλλακτική καινοτόμα αναπτυξιακή (AID), παρουσίασαν το πρόγραμμα ERASMUS+ “SAVE 4 WASTE” σε μια όμορφη εκδήλωση, ανοιχτή στους γονείς του σχολείου, αλλά και στους επίσημους καλεσμένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Την ξεχωριστή γιορτή – παρουσίαση του προγράμματος, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρακολούθησαν η σύμβουλος εκπαίδευσης ΠΕ02 κ. Φούντα Αγγελική, Διευθυντές σχολείων, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πολλοί γονείς, καλεσμένοι και μαθητές/τριες.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 9ο Γυμνάσιο Λάρισας από ομάδα πέντε εκπαιδευτικών και είκοσι μαθητών/τριών τη διετία 2022 και 2023 .
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τρία σχολεία και τρείς μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί από τρείς διαφορετικές χώρες Βουλγαρία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, με συντονίστρια χώρα την Βουλγαρία. Το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε στο πρόγραμμα ως εταίρος σε συνεργασία με το σχολείο “Prof.Ivan Batacliev» της πόλης PAZARDZHIK της Βουλγαρίας και το σχολείο “St Cyril and Methodius” της πόλης KOCHANI της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν πέντε μετακινήσεις εκπαιδευτικών, δύο στην Βουλγαρία, δύο στην Βόρεια Μακεδονία, μία στην Ελλάδα και μία μετακίνηση τριών μαθητών/τριών από κάθε χώρα στην Βουλγαρία για την τελική παρουσίαση των εργασιών.
Τα προγράμματα Erasmus+ δίνουν τη δυνατότητα στις σχολικές συμπράξεις να φέρουν κοντά εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες μέσα από κοινά Project που σκοπό έχουν την ανταλλαγή ιδεών και δράσεων, την ανάδειξη καλών πρακτικών μέσα σ΄ ένα περιβάλλον βιωματικής μάθησης.
Στόχος λοιπόν του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς, έτσι ώστε να αποκτήσουν την ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου Πολίτη και να συμμετέχουν σε δράσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία.
Οι ομάδες και των τριών χωρών, εργάστηκαν πάνω στις δέκα θεματικές του προγράμματος, όπως διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων, πρακτικές μέθοδοι κομποστοποίησης, κυκλική οικονομία, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προ-εκτάσεις του θέματος της σπατάλης τροφίμων Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά.
Επιπλέον συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες που απέκτησαν από το θεωρητι-κό πλαίσιο προγράμματος «SAVE 4 WASTE» και κατέθεσαν προτάσεις με έ-ξυπνες λύσεις για την αξιοποίηση των τροφίμων που περισσεύουν.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες τις οποίες θα αξιοποιήσουν μέσα από προγράμματα και δράσεις, ώστε να γίνει η διάχυσή τους σε όλη τη σχολική κοινότητα και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνεργασία και τη φιλοξενία των εταίρων.
Συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες μας για την συνέπεια και υπευθυνότητα που επέδειξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος καθώς για τις έξυπνες ιδέες – λύσεις που πρότειναν μέσα από τα σχέδια που επεξεργάστηκαν και μας τα παρουσίασαν.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση για τους καλεσμένους μας και ωραία κουβεντούλα.
Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το σχολείο μας που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά. Το ερώτημα βέβαια παραμένει…Θα καταφέρουμε άραγε μέχρι το 2030 να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων και να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα του πλανήτη μας προς το καλύτερο;