ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΤΑ ΑΕΙ

διωτηΗ ένταξη σε διαθεσιμότητα 33 εργαζομένων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρόλο που ακόμα και με τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας είχε προσδιοριστεί πως στο Π.Θ. όχι μόνο δεν περισσεύει προσωπικό, αλλά υπάρχει και έλλειψη 59 υπαλλήλων, καθώς και άλλα σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Δημήτριος Λεωνίδας, αλλά και εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού, με τη βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, ακόμη και χωρίς τη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα είναι πολλά. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι η αύξηση των εισακτέων κατά 15% την ώρα που η Βιοχημεία δε διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις και υποδομές, σε συνδυασμό με μείωση του προϋπολογισμού του Τμήματος κατά 15%. Όπως χαρακτηριστικά, δε, σημείωσε, «η έλλειψη διδασκόντων ΠΔ 407/80, ο μη διορισμός μελών ΔΕΠ αλλά και η εντεινόμενη μείωση του υφιστάμενου διδακτικού προσωπικού, οδηγεί σε πλήρη αδυναμία διδασκαλίας πολλών μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών, ενώ οι απόφοιτοι απώλεσαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα πριν καλά-καλά τους αποδοθούν».

«Μόλις 131/2 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, είναι έτοιμο να διαλυθεί» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτίνα, προσθέτοντας: «Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν σήμερα δεν είναι νέα αλλά χρονίζοντα και όχι ανεξάρτητα από την καταστροφή της δημόσιας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης που συντελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο (Νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου) με την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου, το “κούρεμα” της περιουσίας των ΑΕΙ, η μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% μέσα σε 3 χρόνια και επιπλέον 15% για το 2014, η συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών (Σχέδιο Αθηνά), και τώρα η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, με την επιχειρούμενη διάλυση και απαξίωση της δημόσιας δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνθέτουν το πλαίσιο στο οποίο καλείται σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει.

Πλέον, μόνο ένα πολύ ισχυρό, συμπαγές και αρραγές μέτωπο μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών και των τοπικών κοινωνιών, είναι σε θέση να σταματήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ