Με υβριστικό λόγο εναντίον της βουλευτή προσωπικά, αλλά και εναντίον του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να απαντήσει σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί σε παραγωγούς, επιχειρηματίες, συνταξιούχους και εν γένει όλους τους πολίτες του δήμου Τυρνάβου, το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως επεσήμαινε στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας, ο μαρασμός στον οποίο οδηγείται η τοπική κοινωνία, ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση και μάλιστα επιτείνεται από αυτήν την αρνητική εξέλιξη, υπό το πρίσμα μάλιστα των πρόσφατων θεομηνιών που έπληξαν την περιοχή.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Θεοχάρης επέλεξε, αρχικά, να μη δώσει καμία απάντηση για το πώς εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2022 τη φράση του ότι «οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», καθώς και ότι θα πρέπει «οι τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, βάζοντας ‘’πλάτη’’», κατά τη σχετική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου.
Επιπλέον, από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τονίστηκε υπέρ το δέον η ανάγκη διατήρησης της κερδοφορίας των τραπεζών, αφού ο υφυπουργός επέμεινε στην αντίληψη ότι το υποκατάστημα της Εθνικής στον Τύρναβο, «δεν έχει συναλλασσόμενους» (!) πράγμα αναπόδεικτο σε μια πόλη που μετρά 25.000 και πλέον κατοίκους –πολλοί από τους οποίους ηλικιωμένοι και χωρίς εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες- πέραν των εργατών γης και των οικογενειών τους.
Ο κ. Θεοχάρης απέτυχε, επίσης, να δώσει πειστικές εξηγήσεις στο γιατί παρά τα υπερκέρδη που παρουσιάζει μια συστημική τράπεζα όπως η Εθνική, όπως και το σύνολο των τραπεζών, αλλά και την ανακεφαλαιοποίησή τους με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους (από 3.600 σε κάτω από 1.300) και η μείωση του προσωπικού τους (από 58.000 σε κάτω από 26.000), σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ακόμη και στην πολύπαθη από τις φυσικές καταστροφές Θεσσαλία και σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογίας τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους.
«Το ελληνικό δημόσιο πέρα από μέτοχος, είναι και επόπτης και ρυθμιστής των εννόμων σχέσεων των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και τραπεζών.
Ανταποκρίνεστε σε αυτές τις τρεις ιδιότητές σας;» ρώτησε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη τον Χάρη Θεοχάρη, για να συμπληρώσει, αφού δεν έλαβε καμία απάντηση: «αντί απαντήσεων, ήρθατε και εξαπολύσατε έναν καταιγισμό ύβρεων, αδυνατώντας να δώσετε πειστικές απαντήσεις στους κατοίκους και τους φορείς του Τυρνάβου, για ένα τόσο κρίσιμο για την καθημερινότητά τους ζήτημα, μη ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό σας ρόλο, ούτε κατ’ ελάχιστο».
Δείτε τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί: