Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός – Αντίδραση και από τον Στ. Κασσελάκη
Τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακύρωσε στο παρά πέντε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Αιτία φαίνεται πως είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως άφησε να εννοηθεί σε δήλωση του ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης τελευταία στιγμή.
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Σούνακ είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στις 12:45 στη Downing Street.
Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει και το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στο οποίο άλλωστε είχε αναφερθεί και χθες σε συνέντευξη του στο BBC.
“Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.
“Δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο στο θέμα όση θα θέλαμε. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος με υπομονή και ελπίζω ότι μέσα στην θητεία μου θα τα καταφέρουμε”, είχε επίσης αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατηγορηματικό “no” από Σούνακ σε κάθε σχέδιο επιστροφής ή δανεισμού
Την ώρα μάλιστα που η Downing Street ακύρωνε τη συνάντηση, εκπρόσωπος το Βρετανού πρωθυπουργού ξεκαθάριζε ότι ο Σούνακ αποκλείει κάθε σενάριο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμη και αυτό του “δανεισμού” ή ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες.
Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση των γλυπτών του Παρθενώνα και της Μόνα Λίζα, στην οποία προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης, εκπρόσωπος της Downing Street απάντησε: “Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών”.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αλλάξει ο νόμος του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
Ο Σούνακ λέει όχι και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των γλυπτών του Παρθενώνα με σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα, όπως η μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα “Κριτίου παις”. Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.
“Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια”, τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Ενόχληση Μητσοτάκη και καρφιά κατά Σούνακ
Το γεγονός της ακύρωσης της συνάντησης γνωστοποίησε με δήλωση του από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης σε οργισμένο ύφος.
“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός κα πρόσθεσε:
“Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.”
Στ. Κασσελάκης: Απαράδεκτη η ενέργεια Σούνακ
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Μέσω ανάρτησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη σοβαρότητα της υπόθεσης, για την οποία ανέφερε ότι “αφορά έναν ολόκληρο λαό” και όχι στην πολιτική του αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ανάρτηση Κασσελάκη:
«Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.
Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.
Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.
Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας.»