S.O.S. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ

Με τη συμμετοχή στην απεργία να καταγράφει μεγάλα ποσοστά, οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Λάρισα, πραγματοποίησαν σήμερα μαχητική και μαζική κινητοποίηση διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στη λειτουργία τους ως αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων και την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Διαμαρτυρία στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της 5ης ΥΠΕ από τον Σύλλογο Ιατρών και Ειδικευομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα κρεμάστηκε και γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Νοσοκομείου που έγραφε:

«Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό – Όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». Ακόμα οι υγειονομικοί ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, των συνταξιουχικών σωματείων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, αφού ανέφερε ότι “στη Λάρισα και πανελλαδικά καταγράφονται πολύ ψηλά ποσοστά απεργίας”, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “τα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Ε.Σ.Υ ωθούνται σε προγραμματισμένη λειτουργική κατάρρευση μέσω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης. Η κυβέρνηση δίνει με κυνισμό την χαριστική βολή στο Ε.Σ.Υ, για την ολοκλήρωση του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος της οριστικής κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού της υγείας και την εκχώρηση τους στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και οι υποδομές του φθείρονται από τον χρόνο, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης με την λογική «πάμε κι’ όπου βγεί», ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση και η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, προσφιλή θέματα προεκλογικής παραπλάνησης, αν ακόμα υφίστανται ως επιλογές, σίγουρα καρκινοβατούν. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές ελλείψει υγειονομικού προσωπικού, χειρουργικό έργο μεταφέρεται μέσω του νοσοκομείου σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ευνοϊκούς όρους και υπερδιπλάσια νοσήλεια, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην επάρκεια και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες. Για να σπρώξουν χρήμα στα αρπακτικά της ιδιωτικής υγείας κρατούν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ενώ με άμεση πρόσληψη 15 νοσηλευτών θα μπορούσαν να ανοίξουν 6 επί πλέον πλήρως λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες στο Π.Γ.Ν.Λ. και με πρόσληψη 9 νοσηλευτών και 3 αναισθησιολόγων θα άνοιγε μία επί πλέον αίθουσα στο Γ.Ν.Λ..

Τα Κέντρα Υγείας του Νομού είναι εγκαταλελειμμένα, με άνω των 100 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, έχουν προ πολλού περιέλθει σε κατάσταση επαπειλούμενης κατάρρευσης και αδυνατούν να υπηρετήσουν τους υψηλούς και αναγκαίους σκοπούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, οδηγεί κυνικά σε λειτουργική αδυναμία και κλείσιμο Κλινικών και Τμημάτων και στην συνέχεια με την επίκληση της «έκτακτης κατάστασης» που η ίδια δημιούργησε δίνει χώρο για να «αλωνίζουν» στα Νοσοκομεία οι ιδιώτες μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών και των ΣΔΙΤ. Η δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας φέρνει τις αναβολές προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών. “Ακολούθησε πορεία στους δρόμους τη πόλης που κατέληξε συμβολικά έξω από το Γενικό Νοσοκομείο.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ