30 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε. – ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Την επιστολή συνυπογράφουν Δημ. Παπαδημούλης, Π. Κόκκαλης και ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα – Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι

Το αίτημα για διεξοδική αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, λόγω σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, 30 ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα – από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Πέραν της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραλήπτες της επιστολής είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μπερντ Λάνγκε.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «δυστυχώς, πολλές εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και ανεξάρτητους παρατηρητές έχουν εγείρει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. Ιδίως η στόχευση αμάχων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις σε αστικά κτίρια όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο αντιβαίνουν τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2, αλλά υπονομεύουν επίσης την ευρύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες της, ακόμη και στις υπάρχουσες ταραχώδεις γεωπολιτικές συνθήκες» υπογραμμίζουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, τονίζοντας πως «η αναθεώρηση της Συμφωνίας θα σηματοδοτήσει την ακλόνητη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ασκήσει επίσης πίεση στις ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτές τις άμεσες ανησυχίες και να διασφαλίσουν την πλήρη δέσμευση στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Για να συμπληρώσουν κλείνοντας την επιστολή τους πως «εάνεπανεξεταστεί η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και διαπιστωθεί ότι το άρθρο 2 έχει παραβιαστεί, η ΕΕ θα δικαιούται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα βάσει του άρθρου 79, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήρη αναστολή της συμφωνίας».

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητή Πρόεδρε Φον ντερ Λάιεν,
Αγαπητέ Επίτροπε Ντομπρόβσκις,
Αγαπητέ κύριε Λάνγκε,

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Γάζα, που προέκυψε από τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούμε για τις εικαζόμενες παραβιάσεις της ρήτρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και των εντάσεων μετά την χερσαία εισβολή των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000, θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους του Ισραήλ. Το Άρθρο 2 αυτής της Συμφωνίας ορίζει σαφώς τη δέσμευση και των δύο πλευρών να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές. Η ρήτρα τονίζει τη σημασία αυτών των αρχών στην ανάπτυξη των σχέσεών τους και αποτελεί «ουσιώδες στοιχείο» της παρούσας Συμφωνίας. Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ που συστάθηκε βάσει της Συμφωνίας, πραγματοποίησε τη 12η συνεδρίασή του τον Οκτώβριο του 2022, αλλά είχε προηγουμένως ανασταλεί για πάνω από μια δεκαετία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΕΕ να διαφοροποιήσει τους εποικισμούς από το υπόλοιπο Ισραήλ σε όλες τις συμφωνίες.

Δυστυχώς, πολλές εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και ανεξάρτητους παρατηρητές έχουν εγείρει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. Ιδίως η στόχευση αμάχων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις σε αστικά κτίρια όπως νοσοκομεία και σχολεία.Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο αντιβαίνουν τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2, αλλά υπονομεύουν επίσης την ευρύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

Υπό το πρίσμα αυτών των σοβαρών ανησυχιών, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια διεξοδική αναθεώρηση της Συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμόρφωση με τη ρήτρα «ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αρχές» στο Άρθρο 2. Η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση της κατάστασης επί τόπου, καθώς και λεπτομερή εξέταση των επιπτώσεων της Συμφωνίας στην περιοχή σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες της, ακόμη και στις υπάρχουσες ταραχώδεις γεωπολιτικές συνθήκες. Η αναθεώρηση της Συμφωνίας, όπως ζητήθηκε, θα σηματοδοτήσει την ακλόνητη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ασκήσει επίσης πίεση στις ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτές τις άμεσες ανησυχίες και να διασφαλίσουν την πλήρη δέσμευση στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η συμπερίληψη των ρητρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «ουσιώδες στοιχείο» στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ήταν να επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια χώρα εταίρο, αναστέλλοντας μονομερώς μια συμφωνία. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι εάν επανεξεταστεί η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και διαπιστωθεί ότι έχει παραβιαστεί το Άρθρο 2, η ΕΕ θα δικαιούται να λάβει βάσει του Άρθρου 79 τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήρη αναστολή της Συμφωνίας.

Αυτή η Συμφωνία που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 1995, είχες αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης όταν ο Γιτζάκ Ράμπιν ηγήθηκε της ισραηλινής κυβέρνησης, στον απόηχο των Συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν το 1993. Έκτοτε, η ισραηλινή κυβέρνηση σκόπιμα και επανειλημμένα παραβίασε τη λογική των Συμφωνιών του Όσλο, γι’ αυτό και ζητάμε αυτή την αναθεώρηση.

Αναμένουμε σύντομα την απάντησή σας και σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.

Με εκτίμηση,

Dimitrios Papadimoulis (LEFT), Petros Kokkalis (LEFT), Pierre Larrouturou (S&D), Billy Kelleher (Renew), Klemen Groselj (Renew), Karen Melchior (Renew), Matjaz Nemec (S&D), Ivan Vilibor Sincic (NI), Francisco Guerreiro (Greens-EFA), Izazkun Bilbao Barandica (Renew), Sabrina Pignedoli (NI), Irena Joveva (Renew), Grace O’Sullivan (Greens-EFA), Samira Rafaela (Renew), Ana Miranda (Greens-EFA), Thijs Reuten (S&D), Saskia Bricmont (Greens-EFA), Maria Soraya Rodríguez Ramos (Renew), Javier Nart (Renew), Mounir Satouri (Greens-EFA), Chris MacManus (LEFT), Georgios Kyrtsos (Renew), Damien Careme (Greens-EFA), Tineke Strik (Greens-EFA), Kimvan Sparrentak (Greens-EFA), Lydia Massard (Greens-EFA), Ciaran Cuffe (Greens-EFA), Claude Gruffat (Greens-EFA), Giuliano Pisapia (S&D), Tilly Metz (Greens-EFA).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ