Γ. Σάπκας: Διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους

«Διαφάνεια σε όλους τους τομείς, συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, αξιοκρατία και απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτά είναι τα βασικά σημεία του μοντέλου διοίκησης, που θα εφαρμόσουμε ως Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Σάπκας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε , στα γραφεία της παράταξής του.

«Η διεύρυνση της διαφάνειας εκτός από μέρος της πολιτικής μας φιλοσοφίας αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή του νέου διοικητικού μοντέλου», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάρτηση των αποφάσεων και των πρακτικών όλων των επιτροπών και συμβουλίων του Δήμου, των οργανισμών και των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, αλλά και στην απόδοση ιδιαίτερης σημασίας στο νέο θεσμό του «Συμπαραστάτη του Πολίτη»,  που θεσπίζεται από το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση. Σημαντικός, όπως ανέφερε, θα είναι επίσης ο ρόλος των Λαϊκών Απολογιστικών Συνελεύσεων, τόσο για το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και για τα τοπικά συμβούλια.

«Η μικροπολιτική έχει εκφυλίσει την ουσία της πολιτικής πράξης», σημείωσε ο κ. Σάπκας. «Στόχος της είναι η διατήρηση της εξουσίας και μέσο-δόλωμά της η «τακτοποίηση» προσωπικών εκκρεμοτήτων των πολιτών. Με τη λογική αυτή η δύναμη των πολιτικών δεν είναι η γνώση αλλά το ρουσφέτι», επεσήμανε ο κ. Σάπκας, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές πως η νέα Δημοτική Αρχή, που θα διαδεχθεί την παρούσα μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών. Στο σημείο αυτό τόνισε την απόφαση της παράταξής του να ενεργοποιήσει, ενισχύσει και υποστηρίξει τη λειτουργία της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς και πολίτες, για τον σχεδιασμό της πορείας και την προώθηση των διεκδικήσεων του νέου δήμου.  

«Η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις προσλήψεις και σε όλες της δραστηριότητες του δήμου θα αποτελούν απαράβατο κανόνα για όλους και, κυρίως, για όσους συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση», εξήγησε ο κ. Σάπκας. «Η παράταξής μας είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο καρκίνωμα της «τακτοποίησης» των ημέτερων και του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος. Το σύστημα αυτό είναι προσβολή για τους νέους ανθρώπους, που στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα γυρίσουν την πλάτη τους σε μια Δημοτική Αρχή που τους θέλει όμηρους για μια θέση εργασίας». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξής του για την ισοπολιτεία, τις ίσες ευκαιρίες και την εξυγίανση του συστήματος διοίκησης ο κ. Σάπκας αναφέρθηκε στη διαδικασία των προσλήψεων, που θα γίνονται με πλήρη διαφάνεια, περνώντας από διαπαραταξιακή επιτροπή με συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, των συλλόγων των εργαζομένων και μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ δεσμεύτηκε για ανάρτηση όλων των πράξεων πρόσληψης στο διαδίκτυο. «Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται στις τοποθετήσεις, μετακινήσεις  ή άλλες μεταβολές υπαλλήλων, ενώ σε ειδικό γραφείο του Δημάρχου θα κατατίθενται  μέσω διαδικτύου καταγγελίες από πολίτες και υπαλλήλους, οι οποίες θα εξετάζονται και θα απαντώνται άμεσα», συμπλήρωσε.

«Η πολιτική μας έχει δρομολογηθεί με βάση τα ηχηρά μηνύματα των πολιτών, που έχουν κουραστεί από την κοροϊδία και τα αδιέξοδα των πελατειακών σχέσεων και της ψηφοθηρίας. Ακολουθούμε την εντολή τους για αξιοκρατία, ισοπολιτεία και διαφάνεια. Κάνουμε πράξη το αίτημα τους για Αλλαγή στο Δήμο Τώρα!», κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Αναφορά στους αντιστασιακούς

Ιδιαίτερη αναφορά, στο ηθικό χρέος που ο δήμος Λαρισαίων έχει απέναντι σε σημαντικές μορφές του αντιστασιακού αγώνα, έκανε στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Γιάννης Σάπκας, χαιρετίζοντας τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο χαρακτήρισε «μνημείο των αγωνιστών της ελπίδας».

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» επεσήμανε ως «αίτημα σε εκκρεμότητα» την αποκατάσταση της μνήμης του Λαρισαίου αγωνιστή της αντίστασης Μίμη Μπουκουβάλα και την απόδοση τιμών στον ίδιο και την οικογένειά του. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως η παράταξή του θα υλοποιήσει με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής την τιμή που η Λάρισα οφείλει στο δήμαρχο – αγωνιστή και δημοκράτη Αλέκο Χονδρονάσιο, αφιερώνοντας στη μνήμη του, ως ελάχιστο φόρο τιμής, την πρώτη μεγάλη πλατεία που θα ολοκληρωθεί επί των ημερών της.

Μικροπολιτική

Αναφορά και στην αγωνιώδη προσπάθεια της παρούσας Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει «έργο», στοχεύοντας σε παραπλάνηση των πολιτών και σπαταλώντας αλόγιστα δημοτικά κονδύλια σε έργα χωρίς αντίκρισμα έκανε στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Γιάννης Σάπκας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τον τελευταίο μήνα βιώνουμε στη Λάρισα μια αστεία επιδίωξη παραγωγής δήθεν έργων, με ασφαλτοστρώσεις και μικρο-παρεμβάσεις σε δρόμους, πλατείες και γήπεδα. Η τακτική αυτή προκαλεί άλλοτε τη θυμηδία και άλλοτε την αγανάκτηση των πολιτών. Πρόκειται για πρωτοβουλίες μιας πανικόβλητης Δημοτικής Αρχής, ενόψει εκλογών. Πρωτοβουλίες προεκλογικής «καλοσύνης» και διάχυσης προεκλογικών κονδυλίων σε ευπαθείς ομάδες της πόλης. Αυτά, από έναν δήμαρχο, που κυριολεκτικά πλημμύρισε με αφίσες του το καλοκαίρι τα παράλια του νομού και ξοδεύει καθημερινά τεράστια ποσά σε καταχωρήσεις και ακριβά τηλεοπτικά σποτ. Μπροστά σε τέτοιες «πρωτοβουλίες» ο πολίτης ένα μόνο μπορεί να πει: «τους έχω βαρεθεί!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ