To αλκοόλ καλώς ή κακώς είναι μέσα στη ζωή μας και ιδιαίτερα στη ζωή των νέων. Καθημερινά στα bars, στα clubs, στις καφετέριες καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί να μην ξεπερνάμε τα όρια. Το αλκοόλ μπορεί να είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία όσο και θανατηφόρο. Το κρασί για παράδειγμα έχει φανεί ευεργετικό στο καρδιαγγειακό σύστημα όταν καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα, αλλά και επιβλαβές και θανατηφόρο όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα (όπως και όλα τα αλκοολούχα ποτά) είτε μακροπρόθεσμα (κίρρωση ήπατος, λιπώδες ήπαρ) είτε βραχυπρόθεσμα (αυτοκινητιστικά ατυχήματα).
Η κύρια ουσία των αλκοολούχων ποτών είναι η αιθυλική αλκοόλη ή αλλιώς αιθανόλη. Η θερμιδική της αξία είναι 7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλης. Αποτελεί το 10% του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας των ατόμων με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και 50 % στους αλκοολικούς. Η αιθανόλη απορροφάται άμεσα κατά μήκος όλης της γαστρεντερικής οδού και μεταφέρεται στο αίμα χωρίς καμία τροποποίηση. Αποικοδομείται κυρίως στο ήπαρ. Η τοξική συγκέντρωση της αιθανόλης στο αίμα είναι 50- 100 mg/dl. Η ωφέλιμη πρόσληψη για το αλκοόλ είναι 2 μονάδες/ ημέρα για τον άντρα και 1 μονάδα/ ημέρα για τη γυναίκα. Όταν λέμε 1 μονάδα εννοούμε 90 ml (λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι) κρασί, 200 ml μπύρας (λιγότερο από ένα ποτήρι) ή 25 ml (η μισή ποσότητα που σερβίρεται στα μαγαζιά) από κάποιο υψηλόβαθμο ποτό όπως για παράδειγμα το ουίσκι ή η βότκα ή το τζιν. Το πόσο εύκολα επιδρά στον καθένα μας το ποτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της κληρονομικότητας, της δυνατότητας μεταβολισμού αποβολής του από το σώμα, του φύλου κ.α. Η σταθερή μέτρια κατανάλωση (όπως για παράδειγμα 1 ποτήρι κρασί την ημέρα) είναι ευεργετική. Η περιστασιακή υψηλή κατανάλωση (όπως για παράδειγμα 4 ποτήρια κρασί το Σάββατο) είναι επικίνδυνη.
Όταν καταναλώνεται χωρίς σύνεση το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας.
Καταρχάς μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Πέρα από το γεγονός ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι θερμιδογόνα καθώς όπως είπαμε 1 γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες, το αλκοόλ μετά την είσοδό του στον οργανισμό μεταβολίζεται άμεσα από το ήπαρ, με αποτέλεσμα το ήπαρ να μην μπορεί να μεταβολίσει το λίπος και να το αποθηκεύει. Επίσης, ο μεταβολισμός της αιθανόλης επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο το μεταβολισμό μας και τον οδηγεί στην σύνθεση λιπαρών οξέων. Ο μεταβολισμός του αυξάνει την ποσότητα της ακεταλδεϋδης μιας τοξικής ουσίας για τον οργανισμό η οποία μπορεί να προκαλέσει και το λεγόμενο hangover ή τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ. Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο επηρεάζει αρνητικά το αλκοόλ τη διατροφή μας είναι πως επηρεάζει την απορρόφηση κάποιων βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε υπέρμετρη ποσότητα και συστηματικά οι παραπάνω διεργασίες έχουν ως άμεση συνέπεια την πρόκληση πολύ σημαντικών ασθενειών όπως η κίρρωση του ήπατος και το λιπώδες ήπαρ. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως το αλκοόλ σχετίζεται και με ψυχιατρικές καταστάσεις όπως είναι ο αλκοολισμός.
Συμπερασματικά, το αλκοόλ μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας αλλά όπως τα πάντα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση. Ίσως στο αλκοόλ πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία και περισσότερη προσοχή γιατί οι αρνητικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι άμεσες και μη αντιστρεπτές!
Όλοι οι μεταβολικοί μηχανισμοί αναφέρονται απλουστευμένοι
Πηγή: www.dieticious-zoisamara.blogspot.gr